HrvatskiEnglish
azanas
18.jpg

Djeca kažu

7.jpg

Česta pitanja

Pravobraniteljica za djecu zaprimila je više upita koji se odnose na provedbu ovrhe na novčanim sredstvima na računima u banci, kojom prilikom su roditeljima zaplijenjena sva novčana sredstva potrebna za egzistenciju obitelji i maloljetne djece, a time i primanja s osnova cjelokupne plaće i invalidske mirovine, dječjeg doplatka, alimentacije i slično. Stoga navodimo što roditelji trebaju učiniti kako bi zaštitili sredstva koja su izuzeta od ovrhe.

Opširnije ...

Molim Vas da mi odgovorite kakvi su uvjeti za zapošljavanje učenika koji je još u osnovnoj školi (7.razred)? U vrijeme ljetne sezone prodavao bi sladoled kod rođaka.

Opširnije ...

Sva djeca prema Konvenciji o pravima djeteta imaju jednaka prava. Međutim znam da djeca s teškoćama u razvoju i njihovi roditelji ostvaruju određena prava u širem opsegu od drugih. Nedovoljno smo upoznati s tim pravima. Koja su to prava i na koji ih način možemo ostvariti? Opširnije ...

Što se može učiniti kada srednjoškolski profesor nepravedno ocjenjuje i zakida učenika? Opširnije ...

Može li se preporučiti vegetarijanska prehrana za djecu u obitelji, dječjem vrtiću i školi? Opširnije ...

Moram li pristati na upis podataka o ocu djeteta i na dokazivanje očinstva? Opširnije ...
Mogu li i na koji način anonimno prijaviti sumnju na zlostavljanje djeteta? Opširnije ...
1. Pitanje:  Žena me želi ostaviti, te mi prijeti da će mi uzeti i djecu. Kakve su moje šanse da dobijem skrbništvo nad djecom? Opširnije ...

Moje dijete je rođeno 06.05.2006.g., do danas nema rodni list, a ja ne mogu ostvariti pravo na porodiljnu naknadu ni na dječji doplatak jer je dijete rođeno unutar 300 dana od razvoda braka sa bivšim suprugom koji nije otac djeteta. S ocem djeteta živim u izvanbračnoj zajednici i on dijete priznaje za svoje, a to potvrđuje i test očinstva koji je napravljen u ovlaštenoj ustanovi. Prema uputi matičara podnijeli smo tužbu za utvrđivanja i ujedno osporavanje očinstva jer prema obiteljskom zakonu kažu da moraju bivšeg muza upisati kao oca, ali on mora dati suglasnost na ime. Kako on ne želi nikako sudjelovati, ne prima poštu, te dijete nema imena niti nikakva prava/zdravstveno i sl.

Opširnije ...

csi banner

ratifyOP3

Predavanje o dječjim pravima studentima u Osijeku Ispis E-mail
Utorak, 15. travnja 2014.

jednakostStudentima treće godine Učiteljskog fakulteta u Osijeku savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović održala je 15. travnja 2014. predavanje pod nazivom "Koncept dječjih prava". Ova već tradicionalna suradnja ureda pravobraniteljice u Osijeku i Učiteljskog fakulteta pokazala se vrlo korisnom u edukaciji budućih učitelja o dječjim pravima, koja nužno moraju poznavati i poštovati u radu s djecom.

Više...
 
Radionica za voditelje dječjih filmskih družina Ispis E-mail
Utorak, 15. travnja 2014.

nasilje u skoli TSUNICEF-ov ured za Hrvatsku organizirao je 14. i 15. travnja 2014., u zagrebačkom Kinu "Tuškanac", dvodnevnu radionicu za voditelje filmskih družina koji rade s djecom osnovnoškolske dobi, pod nazivom "Podrška učenicima u stvaranju filmova s temom nasilja". Svrha je radionice senzibilizirati voditelje za problem nasilja nad djecom i među djecom te ih opskrbiti potrebnim znanjima i vještinama za pružanje podrške učenicima u stvaranju angažiranih filmova koji jasno zagovaraju nenasilje i sprečavanje nasilja nad djecom.

Više...
 
Susret s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem Ispis E-mail
Ponedjeljak, 14. travnja 2014.

gradonacelniki IvanaMKPravobraniteljica za djecu doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić sastala se 14. travnja 2014.  s gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem u prostorijama Gradske uprave. Na sastanku je bilo riječi o dosadašnjoj suradnji zagrebačke Gradske uprave s Uredom pravobraniteljice.

Više...
 
Susret s predstavnicima dječjih domova Primorsko-goranske županije Ispis E-mail
Četvrtak, 10. travnja 2014.

SastanakRijekaU riječkom je uredu pravobraniteljice za djecu, na inicijativu pravobraniteljice, 10. travnja 2014. održan sastanak s predstavnicima domova za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i Udruge udomitelja na području Primorsko-goranske županije.

Više...
 
Predstavljen projekt "Moj glas protiv nasilja" Ispis E-mail
Četvrtak, 10. travnja 2014.

Nasilje nad zenamaUred za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske predstavio je 10. travnja 2014., u Kući Europe, projekt "Moj glas protiv nasilja" koji je sufinanciran od Programa Europske unije za zapošljavanje i socijalnu solidarnost "Progress".

Više...
 
Posjet Domu za djecu "Izvor" u Selcu Ispis E-mail
Četvrtak, 10. travnja 2014.

Dom Selce freskaU skladu s planom obilazaka ustanova za skrb o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi,  pravobraniteljica za djecu doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić i njezina savjetnica Lidija Petrović posjetile su 10. travnja 2014. godine Dom za djecu "Izvor" u Selcu. Prilikom obilaska ovoga doma pravobraniteljica i savjetnica su razgledale prostore, razgovarale s djecom, ravnateljem i stručnim djelatnicima.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 201

izvjesce2013


logo 10

plakat zrtva3

DISKRIMINACIJA

the-rights-of-children-of-incarcerated-parents

Anketa

Sudjelovanje djece u reklamama trebalo bi: