HrvatskiEnglish
azanas

kalendar naslovna

 

12.jpg

Djeca kažu

5.jpg

COPE

Pravobranitelj za djecu Republike Hrvatske član je organizacije COPE – Children of Prisoners Europe

logoEUROCHILD

csi banner

ratifyOP3

Predstavljeno istraživanje o socijalnoj integraciji mladih u Vukovaru
Srijeda, 20. veljače 2013.
smaller text tool iconmedium text tool iconlarger text tool icon

Ured predsjednika.fgs 011U Uredu predsjednika Republike Hrvatske 20. veljače 2013. održano je predstavljanje rezultata istraživanja "Škola i socijalna integracija mladih u Vukovaru", koje su proveli prof. dr. sc. Dinka Čorkalo Biruški i prof. dr. sc. Dean Ajduković, s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Riječ je o prikazu desetgodišnjeg praćenja integracijskih procesa djece i mladih u Vukovaru od 2001. do 2011.

 

Skup je otvorio i vodio ga predsjednik Republike prof.dr.sc. Ivo Josipović koji se u uvodu osvrnuo na važnost ovog istraživačkog projekta. U istraživanju je sudjelovalo 4800 ispitanika, učenika osnovnih i srednjih škola u kojima se nastava odvija na hrvatskom i na srpskom jeziku i pismu, te njihovih roditelja. Rezultati su pokazali da su tijekom vremena stavovi prema nekim oblicima školovanja kao i međuetnički stavovi postali pozitivniji. Međutim, te su promjene vrlo male, što upućuje na sporu socijalnu obnovu zajednice nakon rata. Istraživanje je također pokazalo da su stavovi i ponašanja roditelja pozitivniji od onih kod djece. Rezultati upućuju na to da se škola, ne dovodeći u pitanje manjinska prava na posebne oblike obrazovanja, može iskoristiti kao prostor za socijalnu integraciju mladih, u čemu je potrebna i aktivna podrška odraslih.

Predsjednik Josipović pozvao je na uvažavanje specifičnosti i poštovanje prava nacionalnih manjina, ali i na zajednički život kroz rješavanje postojećih problema. Također je rekao da nas možda neki od podataka iz istraživanja ne mogu razveseliti, ali se s njima moramo suočiti. Važno je da oni koji donose odluke učine sve da život ljudi, bez obzira na nacionalnu pripadnost, bude život ravnopravnih pojedinaca koji se uvažavaju i poštuju.

Na skupu su bili ministri Željko Jovanović i Predrag Matić, gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, predstavnici srpskih manjinskih udruga, veleposlanici, ravnatelji vukovarskih škola, predstavnici institucija, nevladinih organizacija i medija. Među gostima je bila i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

 

izvjesce 2015

katalog


10godina pravobraniteljstva

csi-red

DISKRIMINACIJA

zbornik-radova-djeca-u-pokretu

Banner Logo 2015 rgb med

Anketa

Sudjelovanje djece u reklamama trebalo bi: