HrvatskiEnglish
azanas
6.jpg

Djeca kažu

17.jpg

Česta pitanja

Pravobraniteljica za djecu zaprimila je više upita koji se odnose na provedbu ovrhe na novčanim sredstvima na računima u banci, kojom prilikom su roditeljima zaplijenjena sva novčana sredstva potrebna za egzistenciju obitelji i maloljetne djece, a time i primanja s osnova cjelokupne plaće i invalidske mirovine, dječjeg doplatka, alimentacije i slično. Stoga navodimo što roditelji trebaju učiniti kako bi zaštitili sredstva koja su izuzeta od ovrhe.

Opširnije ...

Molim Vas da mi odgovorite kakvi su uvjeti za zapošljavanje učenika koji je još u osnovnoj školi (7.razred)? U vrijeme ljetne sezone prodavao bi sladoled kod rođaka.

Opširnije ...

Sva djeca prema Konvenciji o pravima djeteta imaju jednaka prava. Međutim znam da djeca s teškoćama u razvoju i njihovi roditelji ostvaruju određena prava u širem opsegu od drugih. Nedovoljno smo upoznati s tim pravima. Koja su to prava i na koji ih način možemo ostvariti? Opširnije ...

Što se može učiniti kada srednjoškolski profesor nepravedno ocjenjuje i zakida učenika? Opširnije ...

Može li se preporučiti vegetarijanska prehrana za djecu u obitelji, dječjem vrtiću i školi? Opširnije ...

Moram li pristati na upis podataka o ocu djeteta i na dokazivanje očinstva? Opširnije ...
Mogu li i na koji način anonimno prijaviti sumnju na zlostavljanje djeteta? Opširnije ...
1. Pitanje:  Žena me želi ostaviti, te mi prijeti da će mi uzeti i djecu. Kakve su moje šanse da dobijem skrbništvo nad djecom? Opširnije ...

Moje dijete je rođeno 06.05.2006.g., do danas nema rodni list, a ja ne mogu ostvariti pravo na porodiljnu naknadu ni na dječji doplatak jer je dijete rođeno unutar 300 dana od razvoda braka sa bivšim suprugom koji nije otac djeteta. S ocem djeteta živim u izvanbračnoj zajednici i on dijete priznaje za svoje, a to potvrđuje i test očinstva koji je napravljen u ovlaštenoj ustanovi. Prema uputi matičara podnijeli smo tužbu za utvrđivanja i ujedno osporavanje očinstva jer prema obiteljskom zakonu kažu da moraju bivšeg muza upisati kao oca, ali on mora dati suglasnost na ime. Kako on ne želi nikako sudjelovati, ne prima poštu, te dijete nema imena niti nikakva prava/zdravstveno i sl.

Opširnije ...

csi banner

ratifyOP3

Predstavljeno istraživanje o socijalnoj integraciji mladih u Vukovaru
Srijeda, 20. veljače 2013.
smaller text tool iconmedium text tool iconlarger text tool icon

Ured predsjednika.fgs 011U Uredu predsjednika Republike Hrvatske 20. veljače 2013. održano je predstavljanje rezultata istraživanja "Škola i socijalna integracija mladih u Vukovaru", koje su proveli prof. dr. sc. Dinka Čorkalo Biruški i prof. dr. sc. Dean Ajduković, s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Riječ je o prikazu desetgodišnjeg praćenja integracijskih procesa djece i mladih u Vukovaru od 2001. do 2011.

 

Skup je otvorio i vodio ga predsjednik Republike prof.dr.sc. Ivo Josipović koji se u uvodu osvrnuo na važnost ovog istraživačkog projekta. U istraživanju je sudjelovalo 4800 ispitanika, učenika osnovnih i srednjih škola u kojima se nastava odvija na hrvatskom i na srpskom jeziku i pismu, te njihovih roditelja. Rezultati su pokazali da su tijekom vremena stavovi prema nekim oblicima školovanja kao i međuetnički stavovi postali pozitivniji. Međutim, te su promjene vrlo male, što upućuje na sporu socijalnu obnovu zajednice nakon rata. Istraživanje je također pokazalo da su stavovi i ponašanja roditelja pozitivniji od onih kod djece. Rezultati upućuju na to da se škola, ne dovodeći u pitanje manjinska prava na posebne oblike obrazovanja, može iskoristiti kao prostor za socijalnu integraciju mladih, u čemu je potrebna i aktivna podrška odraslih.

Predsjednik Josipović pozvao je na uvažavanje specifičnosti i poštovanje prava nacionalnih manjina, ali i na zajednički život kroz rješavanje postojećih problema. Također je rekao da nas možda neki od podataka iz istraživanja ne mogu razveseliti, ali se s njima moramo suočiti. Važno je da oni koji donose odluke učine sve da život ljudi, bez obzira na nacionalnu pripadnost, bude život ravnopravnih pojedinaca koji se uvažavaju i poštuju.

Na skupu su bili ministri Željko Jovanović i Predrag Matić, gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, predstavnici srpskih manjinskih udruga, veleposlanici, ravnatelji vukovarskih škola, predstavnici institucija, nevladinih organizacija i medija. Među gostima je bila i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

 

izvjesce2013


logo 10

plakat zrtva3

DISKRIMINACIJA

the-rights-of-children-of-incarcerated-parents

Anketa

Sudjelovanje djece u reklamama trebalo bi: