HrvatskiEnglish
azanas


kalendar naslovna2017 IZLOŽBA

izlozba„POZNAJEM I POŠTUJEM DJEČJA PRAVA“

13.jpg

Djeca kažu

1.jpg

zastitanajboljeg

centar za sigurniji internet logo

ratifyOP3

ENOC - Europska mreža ombudsmana za djecu Ispis E-mail
Srijeda, 11. lipnja 2008.

  • POVIJEST

PRAVOBRANITELJ ILI OMBUDSMAN, institucija je koja čini važan segment zaštite i promicanja ljudskih prava, a predstavlja značajno postignuće civiliziranog društva, utemeljenog na načelu vladavine prava i pravne države. Kao jedan od oblika zaštite i promicanja ljudskih prava građana i kontrolor rada državne administracije, najznačajniji je pokazatelj demokratizacije društva.

Prvi pravobranitelj za prava djece osnovan je u Norveškoj Zakonom br. 5. iz 1981. godine.
Izglasavanje Konvencije o pravima djeteta (usvojena je u Ujedinjenim narodima 20. studenoga 1989. godine i stupila na snagu 02. rujna 1990. godine, a ratificirale su gotovo sve države članice Ujedinjenih naroda) ohrabrilo je mnoge države u osnivanju specijaliziranih ureda za prava djeteta.
Uredi pravobranitelja za djecu postali su dio šireg pokreta za priznavanje prava djece i bolju primjenu međunarodnih konvencija o tom pitanju tako da su do danas su uredi u većini zemalja Europe, u Izraelu, u nekim zemljama Sjeverne i Južne Amerike, u Južnoafričkoj Republici, Australiji i u Novom Zelandu.
  • ENOC
U lipnju 1997. godine u Trondheimu, Norveška, uspostavljena je Europska mreža ombudsmana za djecu (ENOC) , koja povezuje parlamentarne ili vladine pravobranitelje za djecu, nacionalne, regionalne ili lokalne državne urede zadužene za zaštitu prava djeteta i nevladine organizacije koji djeluju kako zagovornici prava djeteta na nacionalnom nivou.
  • CILJEVI ENOC-a
- poticanje potpune provedbe Konvencije o pravima djeteta,
- razmjena informacija, pristupa i strategija u korist djece, uključujući i komparativne studije,
- davanje potpore pojedinačnom i kolektivnom lobiranju za prava djeteta i interese djece pri europskim i međunarodnim tijelima (Europska unija, Vijeće Europe, Povjerenstvo UN-a za prava djeteta i sl.),
- promicanje i potpori razvoju učinkovitih ureda koji su u stanju zastupati djecu nezavisno, kolektivnom djelovanju s ciljem osiguranja pozitivnih nacionalnih politika za djecu i praćenju stanja djece i utjecaja političkih i gospodarskih promjena na djecu.
Zemlje koje imaju svoje predstavnike u ENOC-u su :
Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Gruzija, Grčka, Hrvatska, Mađarska, Island, Irska, Latvija, Litva, Luksemburg, Makedonija, Malta, Norveška, Poljska, Portugal, Rusija, Slovenija, Španjolska, Švedska, Wales, Sjeverna Irska, Škotska.