HrvatskiEnglish
azanas


kalendar naslovna2017 IZLOŽBA

izlozba„POZNAJEM I POŠTUJEM DJEČJA PRAVA“

18.jpg

Djeca kažu

2.jpg

zastitanajboljeg

centar za sigurniji internet logo

ratifyOP3

Predstavljeni "Indikatori dobrobiti djece" Ispis E-mail
Četvrtak, 20. travnja 2017.

UNICEF Indikatori dobrobiti

Slijedom obveza iz Nacionalne strategije za prava djece u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2014. do 2020. godine, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (MDOMSP), u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, predstavilo je 20. travnja 2017. dokument "Indikatori dobrobiti djece". U stvaranju tog dokumenta sudjelovali su ugledni domaći stručnjaci, uz vodstvo prof. dr. sc. Marine Ajduković i u suradnji s prof. dr. sc. Johnatanom Bradshawom, konzultantom UNICEF-a. U konzultacijama su u procesu izrade dokumenta sudjelovala i djeca te su njihovi prijedlozi i sugestije također uzeti u obzir, što ovome dokumentu daje posebnu vrijednost.


Definiranje relevantnih nacionalnih indikatora dobrobiti djece predstavlja svojevrsne "markere", na temelju kojih se procjenjuju stanje i potrebe djece te kvaliteta života djece. Praćenje kvalitete života djece u Hrvatskoj pružit će ključne podatke za kvalitetno planiranje politika i usluga koje su nužne kako bi svako dijete dobilo uvjete za razvoj svojih potencijala, rečeno je na predstavljanju "Indikatora dobrobiti djece".
Nakon uvodnih izlaganja državnoga tajnika u MDOMSP-u dr. sc. Marina Strmote i predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentine Otmačić, dokument su okupljenim stručnjacima predstavili prof. dr. sc. Marina Ajduković i prof. dr. sc. Johnatan Bradshaw. U nastavku je bilo govora o izazovima u vezi s operacionalizacijom samoga dokumenta te o stvaranju pretpostavki za njegovu stvarnu primjenu u praksi. Očekuje se da će "Indikatori dobrobiti djece" ponajprije pridonijeti prikupljanju vjerodostojnih podataka o načinu na koji djeca žive u Hrvatskoj, a zatim, u određenoj fazi i poticanju pozitivnih promjena u pojedinim područjima života djece. Više o predstavljanju "Indikatora dobrobiti djece" pročitajte ovdje.
U predstavljanju dokumenta i raspravi koja je uslijedila sudjelovala je savjetnica pravobraniteljice za djecu psihologinja Davorka Osmak Franjić.

Indikatori djecje dobrobiti infografika