Izbornik

Konferencija za novinare u Uredu pravobraniteljice za djecu

Konferencija za novinare u Uredu pravobraniteljice za djecu
press_1Svjetski dan djeteta 20. studenoga, uz koji se ove godine navršava 20. obljetnica Konvencije o pravima djeteta, povod je za sve vlade država, sve institucije i sve nas, da se zapitamo koliko se danas poštuju prava djece i jesmo li doista učinili sve što smo mogli kako bi se ostvarila njihova prava da imaju jednake šanse za razvoj i ostvarenje svojih potencijala – naglasila je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić na konferenciji za novinare  17. studenoga 2009.

U povodu 20. obljetnice Konvencije, Mreža pravobranitelja za djecu jugoistoče Europe (CRONSEE – Childrens’ Rights Ombudspersons’ Network in South and Eastern Europe), čija je članica i Hrvatska, objavila je zajedničku izjavu kojom poziva vlade svojih zemalja da ne zaborave na obveze koje su preuzele ratificiranjem Konvencije o pravima djeteta. Vrijeme recesije, koje neposredno pogađa kvalitetu života djece i ugrožava brojna njihova prava, ne smije biti razlog za društveno isključenje djece, osobito one koja žive u siromaštvu – poruka je zajedničke izjave pravobranitelja.

Djeca imaju pravo znati za svoja prava, a upravo je nedavno provedeno UNICEF-ovo istraživanje pokazalo da veliki broj djece ne zna da djeca imaju posebna prava čiju zaštitu im država jamči. I tamo gdje se više govori o dječjim pravima mnogo je nesporazuma i krivih interpretacija. Zato pravobraniteljica poziva sve škole da dan 20. studenoga posvete Konvenciji o pravima djeteta, kroz integrirani nastavni dan i različite aktivnosti koje će djeci približiti njihova prava i odgovornosti.

U ovom tjednu pravobraniteljica obilježava i 19. studenoga – Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece izložbom radova učenika Grafičkog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i plakatom koji je oblikovao učenik Borna Aaron Grčević, a koji je distribuiran svim školama putem „Školskih novina”. Ured pravobraniteljice za djecu je prošle godine dobio prvu nagradu UN-ove organizacije WWSF za promicanje prevencije zlostavljanja djece, a novčani iznos nagrade – 3000 dolara – darovao je Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, uz poziv da se i njihovi učenici pridruže kampanji. Rezultat su plakati koji će biti prikazani na izložbi u ŠPUD-u 19. studenoga (otvaranje izložbe u 12 sati).

U petak, 20. studenoga 2009., pravobraniteljica u suradnji s Hrvatskom odvjetničkom komorom  organizira stručnu raspravu „Od pravne do stvarne zaštite djece od nasilja – raskorak između propisa i prakse” gdje će istaknuti stručnjaci govoriti o nejasnoćama u provedbi propisa u vezi sa zaštitom djece od nasilja. Unatoč do sada uloženim naporima, djeca su i dalje izložena nasilju u obitelji, odgojno-obrazovnim institucijama, na ulici. Iako  u nekim područjima možemo biti zadovoljni zakonskim  rješenjima, provedba propisa često nije dostatna i ne jamči djeci adekvatnu zaštitu. I dalje postoje i brojne pravne praznine, uslijed kojih djeca – žrtve nasilja ostaju nezaštićena – istaknuto je na konferenciji. Rasprava će se održati  u maloj dvorani HOK-a u Koturaškoj 53, s početkom u 10 sati.

Pravobraniteljica je na konferenciji još jednom apelirala na sve sudionike predsjedničke izborne kampanje da ne iskorištavaju djecu u političkoj promidžbi. Žele li političari doista poboljšati zaštitu djece i njihovih prava, pozivamo ih da u svojim programima ponude ostvariva rješenja koja će stvarno i dugoročno povećati razinu zaštite djece od svih oblika zlostavljanja i zanemarivanja te osigurati jednakost u pravima sve djece: osobito na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i kvalitetno obrazovanje – rekla je pravobraniteljica. Istaknula je da posebnu potporu trebaju ranjive skupine – djeca iz siromašnih obitelji, iz izoliranih, ruralnih sredina, djeca s teškoćama u razvoju, djeca bez roditeljske skrbi, djeca pripadnika nacionalnih manjina  i druga koji se često nađu na margini društva.