Izbornik

Kampanja u povodu Svjetskoga dana prevencije nasilja nad djecom – 19. studenoga

Kampanja u povodu Svjetskoga dana prevencije nasilja nad djecom – 19. studenoga

Svjetska kampanja pod nazivom “19 dana aktivizma za prevenciju nasilja nad djecom i mladima”, koja se odvija od 1. do 19 studenoga na poziv i poticaj UN-ove partnerske organizacije Women’s World Summit Foundation – WWSF, ove se godine provodi sedmi put okupljajući sve više partnera. Kampanja nudi 19 tema ili područja, u kojima valja prepoznati rizike za djecu i prevenirati zlostavljanje i zanemarivanje djece, pozivajući da se niz edukativnih i zagovaračkih aktivnosti zaokruži obilježavanjem Svjetskoga dana prevencije zlostavljanja djece – 19. studenoga.

Stoga je WWSF ove godine objavio sedmo izdanje priručnika za sve profesionalce i aktiviste koji rade s djecom i mladima, koji na 72 stranice sadržava ključne informacije, podsjetnik na članke Konvencije o pravima djeteta i druge povezane dokumente, upućuje na korisne izvore te pruža obilje ideja i poticaja za rad s djecom i mladima na prevenciji svih vrsta nasilja nad djecom. Kroz cijeli priručnik provlači se pitanje: Što možemo učiniti? Te su ponuđeni prijedlozi i primjeri djelovanja prikladni za djecu.

Središnja tema aktivizma u 2017. godini je zaštita djece od štetnih tradicijskih praksi. No to je samo jedna od 19 predloženih tema za rad na području prevencije nasilja nad djecom. Među njima su, primjerice, pothranjenost kao oblik zanemarivanja djece, djeca koja žive na ulici, bullying, seksualno iskorištavanje djece, dječja pornografija, opasnosti na internetu, otmice i trgovanje djecom, tjelesno kažnjavanje, iskorištavanje dječjega rada, diskriminacija djece na temelju bolesti ili teškoća u razvoju, zaštita djece od zloupotrebe droga i ovisnosti, iskorištavanje djece u ratnim sukobima, zaštita djece koja su u sukobu sa zakonom i koja se nalaze u kaznenim institucijama i drugo. Priručnik pročitajte ovdje.

Iz godine u godinu obilježavanju Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece pridružuje se sve više organizacija i institucija u svijetu – prošle godine u tome ih je sudjelovalo čak dvije stotine. Redovito im se pridružuje i Ured pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske. Smisao je obilježavanja tog datuma razvijati kulturu prevencije u društvu te graditi ozračje “nulte tolerancije” spram svake vrste nasilja nad djecom.

Tim povodom pravobraniteljica za djecu proteklih je godina podsjećala na ciljeve kampanje i pozivala na obilježavanje Svjetskog dana prevencije nasilja nad djecom. Također kontinuirano poziva na sustavno djelovanje u društvu kako bi se spriječilo svako zlostavljanje i zanemarivanje djece. U svojim preporukama i godišnjim izvješćima zauzima se za sustavno  provođenje potvrđenih stručnih programa prevencije nasilja među djecom u školama, poziva na odgoj za nenasilje i nenasilno rješavanje sukoba, kao i na osnaživanje djece da zatraže pomoć kad su u opasnosti ili su izložena fizičkom, psihičkom ili seksualnom nasilju. Također poziva da se u djelovanje na prevenciji nasilja što više uključuju i sama djeca. Dobar primjer takvoga sudjelovanja pružili su članovi njezine Mreže mladih savjetnika koji su prošle godine i javno predstavili vlastitu Strategija protiv vršnjačkoga nasilja pod nazivom „Stop tišini koja boli!“ te pozvali institucije, roditelje, učitelje i sve odrasle da djeci pruže odgovarajuću podršku tijekom odrastanja.