Izbornik

Stručni simpozij o mentalnom zdravlju mladih – Slušam te

Stručni simpozij o mentalnom zdravlju mladih – Slušam te

U Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar” u Zagrebu od 8. do 10. prosinca 2017. održan je  stručni simpozij “Mladi i mentalno zdravlje – Slušam te”. Stručni simpozij dio je javnozdravstveno-edukativnog projekta “Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe”, koji od 2016. godine provode Dom zdravlja Zagreb-Zapad, Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatske – CroMSIC, uz potporu Grada Zagreba, s ciljem podizanja svijesti o važnosti mentalnog zdravlja među mladima, destigmatizacije i poticanja brige za vlastito mentalno zdravlje.

Ovogodišnji je Stručni simpozij okupio brojne stručnjake na području zaštite mentalnog zdravlja, pri čemu je poseban naglasak stavljen na izazove s kojima se svakodnevno suočavaju osobe koje rade s mladima (nastavnici, stručni suradnici u školama, liječnici školske medicine kao i stručnjaci iz područja psihologije, psihijatrije i bliskih područja) kao i na važnost međuljudskih odnosa te izgradnje podržavajuće okoline koja igra neupitnu ulogu u mentalnom zdravlju.

Na simpoziju su, kao primjeri dobre prakse, prezentirani neki od projekata Grada Zagreba, među ostalima: Projekt “Pogled u sebe”, Projekt “Centar za mentalno zdravlje Doma zdravlja Zagreb-Zapad” i aktivnosti Centra za zdravlje mladih Grada Zagreba koje su predstavili Mirela Šentija Knežević, dr. sc. Miroslav Hanževečki i Ivana Portolan Pajić. O učincima ekonomske krize na mentalno zdravlje mladih govorila je dr. sc. Linda Rajhvajn Bulat s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a o važnosti jačanja školske medicine u sustavu skrbi za mentalno zdravlje prim. dr. sc. Marina Kuzman. Predstavnica Agencije za odgoj i obrazovanje Vilma Bednar održala je izlaganje “Razvoj kurikuluma koji brine za mentalno zdravlje mladih – uloga nastavnika i stručnih suradnika, problemi, moguća rješenja i pružanje podrške obrazovnom sektoru”, a Zrinka Ćavar je predstavila način rada i usluge koje nudi Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Na važnost razvoja nacionalne strategije za mentalno zdravlje, screeninga i rane intervencije ukazala je prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić, a o rezultatima pilot projekta “Probir i rana detekcija problema mentalnog zdravlja djece u predškolskim ustanovama i osnovnim školama grada Zagreba” izvijestila je doc. dr. sc. Vlatka Boričević-Maršanić, iz Psihijatrijske bolnice za djecu i mlade. Prvi dan simpozija završio je predavanjem prof. dr. sc. Darka Marčinka iz KBC-a Zagreb o temi “Psihologija i psihopatologija ličnosti u ljubavnim odnosima – važnost psihodinamike”.

Otvaranje i program prvoga dana stručnoga skupa pratila je savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić.