Izbornik

Suradnja Vlade RH i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku

Suradnja Vlade RH i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević sudjelovala je na godišnjem sastanku Vlade Republike Hrvatske i UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku, održanom 20. prosinca 2017., na kojemu su razmatrani rezultati njihovih zajedničkih aktivnosti tijekom 2017. godine, proizašlih iz planova suradnje s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom pravosuđa, Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom unutarnjih poslova.

Na sastanku je prikazan sažeti pregled ključnih zajedničkih postignuća u 2017., uz izjave predstavnika svih resora o suradnji i ostvarenim rezultatima te su predstavljene pojedine konkretne aktivnosti podrške i promocije prava djece na nacionalnoj razini, poput suradnje s poslovnim sektorom, edukacije o dječjim pravima, dječje participacije itd. Također su iznesena iskustva korisnika i osvrti partnera na pojedine aktivnosti s primjerima dobre prakse  te je dan pregled planiranih aktivnosti za 2018. godinu.

Na sastanku je istaknuta dugogodišnja dobra i podržavajuća suradnja i partnerstvo između UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku i Pravobranitelja za djecu. Pravobraniteljica je na sastanku istaknula vrijednu potporu UNICEF-a radu Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu u protekloj godini. Uspješna suradnja ostvarena je  u području dječjeg prava na sudjelovanje (participaciju) , a članovi MMS-a aktivno su se uključili u pojedine skupove u organizaciji UNICEF-a, primjerice okrugli stol pod nazivom “Poštujmo, uključimo, uvažimo”, te su nastupila u medijima kao promotori dječje participacije i prava na izražavanje mišljenja, ujedno i kao predstavnici pravobraniteljice za djecu. Jedan od tih nastupa bio je u povodu Međunarodnog dana prava djeteta 20. studenoga, u emisiji Hrvatske radiotelevizije “Dobar dan Hrvatska”.

Pravobraniteljica je istaknula i da UNICEF svojim radom promiče vidljivost djece u Hrvatskoj i njihovih prava te da su aktivnosti, programi i istraživanja UNICEF-a komplementarni radu Ureda pravobranitelja za djecu i, kao takvi, neizostavan izvor informacija, a ujedno i podloga za  praćenje učinkovitosti vrijednih programa i dobre prakse.