Izbornik

Konferencija: Obiteljski odnosi i međusobna ovisnost u organizaciji Udruge državnih odvjetnika Slovenije

U Brdu kod Kranja 9. i 10. travnja 2018. godine održala se je konferencija pod naslovom Obiteljski odnosi i međusobna ovisnost u organizaciji Udruge državnih tužitelja/odvjetnika Slovenije i i Generalne policijske uprave, a u suorganizaciji Ministarstva pravosuđa Slovenije i Centra za obrazovanje u pravosuđu. Na konferenciji se raspravljalo o nasilju u obitelji iz različitih stručnih i iskustvenih perspektiva. Sudionici su bili državni odvjetnici, suci, djelatnici policijskih uprava i kriminalističke policije u Sloveniji. Osim toga, u radu konferencije  sudjelovali su i gosti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Vojvodine. Sudionice iz Hrvatske bile su pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević i njezina zamjenica Maja Gabelica Šupljika.

U dva konferencijska dana govorilo se o sudskom pogledu na obiteljski zakon, empatiji, osjećajima i osobnom integritetu iz terapijske perspektive, o kriminalističkom pogledu na nasilje u obitelji, dobrim praksama koordinacijskih aktivnosti i strategija u odnosu na obiteljsko nasilje u Srbiji.

Bilo je riječi  i o psihološkom pogledu na krizne i traumatske događaje, ovisnosti o obiteljskim odnosima kad se radi o  nasilju u obitelji, disfunkcionalnim partnerskim vezama kao generatoru delinkventnog ponašanja, maloljetnim ovisnicima i o Stockholmskom sindromu.  Posebna vrijednost ove konferencije bila je multidisciplinarnost koja se ogledala u sudjelovanju predavača pravne i izvanpravne struke – pedijatara, psihologa, psihijatara i terapeuta.