Izbornik

U Rijeci predstavljen zbornik “Djeca i konfliktni razvodi”

U Rijeci predstavljen zbornik “Djeca i konfliktni razvodi”

Rijeka_zbornik2010U povodu obilježavanja treće obljetnice rada riječkog regionalnog ureda pravobraniteljice za djecu, u vijećnici Grada Rijeke, 1. listopada 2010., predstavljen je zbornik “Djeca i konfliktni razvodi”.

Dvojezični, hrvatsko-engleski zbornik “Djeca i konfliktni razvodi” rezultat je višegodišnjeg rada Ureda pravobraniteljice za djecu na području prava djece u tijeku i nakon razvoda braka roditelja, a objedinjuje priopćenja sa stručnih rasprava koje je pravobraniteljica organizirala proteklih godina kako bi upozorila na važnost zaštite prava djece. Upravo je u riječkoj Gradskoj vijećnici 30. siječnja 2009. održana jedna u nizu stručnih rasprava o toj temi.

Zbornik su u Rijeci predstavili zamjenica pravobraniteljice za djecu mr. sc. Maja Gabelica Šupljika te autori: docentica na Pravnom fakultetu u Osijeku dr. sc. Branka Rešetar, ravnateljica Doma za dnevni boravak djece „Tić“ u Rijeci Tamara Žakula Desnica i savjetnica pravobraniteljice za djecu Gordana Filipović. Tom je prilikom Maja Gabelica Šupljika izrazila nadu da će i tekstovi objavljeni u zborniku pridonijeti boljem povezivanju stručnjaka koji se bave zaštitom prava i interesa djece te pomoći pronalaženju načina za poboljšanje položaja djece koja su suočena s roditeljskim razvodom, a istodobno i s njihovom nespremnošću da tu odluku ostvare odgovorno i vodeći računa o djetetovom najboljem interesu.

Branka Rešetar prikazala je domaću i međunarodnu praksu u osiguravanju prava djeteta na izražavanje mišljenja u postupcima razvoda braka roditelja, što je opširno prikazala u svome članku u zborniku. Gordana Filipović opisala je djelovanje Ureda pravobraniteljice za djecu i preporuke upućene nadležnim ministarstvima i drugim institucijama kako bi se spriječilo i sankcioniralo manipulativno ponašanje roditelja, koji tijekom razvoda nastoje otuđiti dijete od drugog roditelja. O psihološkim aspektima i posljedicama razvoda braka i izloženosti djeteta roditeljskim manipulacijama govorila je Tamara Žakula Desnica, koja je autorica jednog od čak četiri priloga u zborniku koji se bave tom temom.

Predstavljanje zbornika vodila je savjetnica pravobraniteljice Danijela Žagar, koja u riječkom  uredu pravobraniteljice za djecu radi od njegova otvaranja 1. listopada 2007. godine. Istaknula je tom prigodom kako zaprimljene prijave i cjelokupno djelovanje Ureda pravobraniteljice pokazuju de je otvaranjem  regionalnog ureda povećana dostupnost pravobraniteljice i djeci i odraslima iz triju županija, Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske. Ostvarena je također uspješna suradnja s institucijama i organizacijama s tog područja. Predstavljanju zbornika nazočili su djelatnici centara za socijalnu skrb iz cijele regije, djelatnici policijskih uprava, sudova, državnih odvjetništava, nevladinih udruga, Caritasovih savjetovališta, fakulteta i drugi zainterersirani.