Izbornik

Mreža mladih savjetnika dobila sedam novih članova

Mreža mladih savjetnika dobila sedam novih članova

MMSDrugi zajednički sastanak Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu održan je 8. veljače 2011. u Zagrebu, u Uredu pravobraniteljice za djecu. Njihova glavna zadaća bila je dopuniti članstvo Mreže sa sedam novih članova te analizirati svoj dosadašnji rad i dogovoriti se o  budućim zadacima.

Na poziv pravobraniteljice za djecu javilo se 15 učenica i učenika koji su izrazili želju da se pridruže Mreži mladih savjetnika pravobraniteljice, koji joj svojim savjetima pomažu da bolje zastupa prava i interese djece. Sadašnji članovi MMS-a pažljivo su razmotrili njihove kandidature i među njima izabrali sedmero djece za koju su procijenili da će, zajedno s njima, najbolje predstavljati raznoliku populaciju djece iz cijele Hrvatske. Podsjetimo, dosadašnju Mrežu činilo je osam mladih savjetnika iz Osijeka, četiri savjetnice iz Splita, dvije iz Rijeke, tri savjetnika iz Zagreba i jedan iz Šibenika. Na sastanku u Zagrebu odabrano je sljedećih sedam novih članova: Vid Bonča iz Pule, Lucija Bubić i Marija Mlačić iz Splita, Irena Petković i Antonia Škorić iz Lovrana, Nives Britvić iz Kaštel Štafilića i Ivan Tancabel iz Opatije. Tako Mreža mladih savjetnika sada broji ukupno 25 članova, kako je i predviđeno pravilima o radu toga savjetodavnog tijela. Njihov mandat trajat će do kraja školske godine 2011./2012., a neposredno prije toga oni će izabrati svoje „nasljednike“ – članove MMS-a za sljedeće dvogodišnje razdoblje.

Odabrano je i pet članova za „rezervnu listu“ s koje će se uključivati „zamjene“, ako neki od članova MMS-a istupe iz članstva ili navrše 18 godina tijekom mandata. Dogovoreno je da će ubuduće mandat članova biti dvije godine te da je glavni uvjet da ostanu u Mreži aktivno sudjelovanje u online raspravama na elektroničkom forumu, najmanje jednom tjedno. Neka od pitanja o kojima su proteklih mjeseci raspravljali su: nasilje među mladima i kako ga spriječiti, brojne teme iz područja obrazovanja – od pravilnika o ocjenjivanju i kvalitete udžbenika do uvođenja zdravstvenog odgoja u škole, zaštita mentalnog zdravlja djece i prevencija depresije i suicida, dobna granica za stupanje u spolni odnos s odraslom osobom, medijsko izvještavanje o djeci, medijski sadržaji i medijska slika stvarnosti, prava djece čiji su roditelji u zatvoru i druge teme.

U pripremi  je letak kojim će se na djeci primjeren način predstaviti Mreža mladih savjetnika, njezina uloga i aktivnosti, a članovi MMS-a sudjelovat će u njegovu osmišljavanju.