Izbornik

Obilazak skloništa i Udruge U.Z.O.R. u Rijeci

Obilazak skloništa i Udruge U.Z.O.R. u Rijeci

obitelj_i_konfliktiSukladno obvezi iz Zakona o pravobranitelju za djecu, savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar i stručna suradnica Ana Albrecht , obišle su 9.lipnja 2011. sklonište za žrtve obiteljskog nasilja Udruge za zaštitu obitelji Rijeke (U.Z.O.R.). U sklopu udruge, osim skloništa, djeluje i savjetovalište za žrtve nasilja i SOS telefon, a organiziran je i rad s mladima te psihosocijalni tretman počinitelja nasilja.

Prilikom obilaska skloništa predstavnice Ureda pravobraniteljice za djecu razgovarale su s voditeljima skloništa o njegovu djelovanju te o problemima vezanim za zaštitu prava i dobrobiti djece i njihovih majki. Razgledale su prostor i razgovarale s korisnicima. U skloništu im pomoć i potporu pružaju dvije psihologinje i socijalna radnica.

Suradnice pravobraniteljice za djecu su zatim posjetile i prostor Udruge, gdje su se upoznale s programima koji se provode s mladim počiniteljima kaznenih i prekršajnih djela, zatim s mladima koji eksperimentiraju s drogama, te programom psihosocijalnog tretmana počinitelja obiteljskog nasilja. Kao nedostatak, predstavnici Udruge naglasili su kako je u radu s mladima nužno i sudjelovanje roditelja, no ta suradnja najčešće izostaje.