Izbornik

Suradnja s Centrom za nestalu i iskorištavanu djecu Jugoistočne Europe

Suradnja s Centrom za nestalu i iskorištavanu djecu Jugoistočne Europe

Grcka_1Na inicijativu grčke nevladine organizacije “Dječji osmijeh” (The smile of the child), 28. lipnja 2011. u Uredu pravobraniteljice za djecu u Zagrebu, održan je sastanak na kojem su članice te organizacije Sotiria Kostavara i Olgica Cekić predstavile njezin rad. “Dječji osmijeh” provodi brojne aktivnosti usmjerene na zaštitu prava i dobrobiti djece, usto djeluje i kao grčki nacionalni Centar za nestalu i iskorištavanu djecu, a preuzeo je i ulogu voditelja i koordinatora Centra za nestalu i iskorištavanu djecu Jugoistočne Europe, koji od listopada 2010. djeluje u Maroussiju u Grčkoj.

Sastanak su organizirale i sudjelovale u njegovu radu zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika i savjetnice Branka Reić Kukoč i Gordana Filipović, a pozivu na sudjelovanje odazvale su se i predstavnice UNHCR-a, Crvenog križa, Koordinacije udruga za djecu, Hrvatskog pravnog centra i Centra za nove inicijative, nevladinih organizacija koje se, među ostalim, bave pitanjima nestale i iskorištavane djece, djece bez pratnje i djece azilanata.

Predstavnice “Dječjeg osmijeha” izvijestile su i o postojanju europske telefonske linije za nestalu djecu broj 116-000, koja za sada uspješno funkcionira u 15 europskih država, s tendencijom proširenja. Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima uvođenja 116-000 broja u Republici Hrvatskoj, kao i o mogućnostima formiranja hrvatskog Nacionalnog centra za nestalu i iskorištavanu djecu. Nazočni sudionici pokazali su interes za navedenu problematiku i primjere dobre prakse koju u Grčkoj provodi organizacija “Dječji osmjeh”. Dogovorene su buduće aktivnosti pravobraniteljice za djecu usmjerene na promociju i poticanje implementacije takve prakse i u Republici Hrvatskoj, a s ciljem postizanja koordiniranog djelovanja državnih institucija i civilnih organizacija i udruga, od kojih mnoge imaju iskustva u ovom području zaštite djece.