Izbornik

UN-ov Odbor za prava djeteta raspravljao o djeci čiji su roditelji u zatvoru

UN-ov Odbor za prava djeteta raspravljao o djeci čiji su roditelji u zatvoru

KaraEurochildOdbor za prava djeteta Ujedinjenih naroda ove je godine svoj Dan opće rasprave, održan 30. rujna 2011., posvetio zaštiti prava djece  djeci  čiji su roditelji u zatvoru. Raspravu o toj posebno ranjivoj skupini djece na visokom skupu UN-a inicirali su u rujnu 2010.: EUROCHIPS, Quaker UN Office Geneva (QUNO), International Catholic Child Bureau (BICE), Prison Reform International (PRI) i drugi, među kojima i hrvatski Ured pravobraniteljice za djecu. U raspravi je sudjelovala i zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica-Šupljika.

U cjelodnevnom radu sudjelovalo je 200 sudionika što je najveći broj sudionika do sada. Raspravu je otvorio predsjednik Odbora za prava djeteta Jean Zermatten, govoreći o obvezi vlada zemalja članica da štite i promiču prava djeteta u svjetlu članka 9. Konvencije o pravima djeteta. Na otvorenju su o svom doživljaju i svom iskustvu govorili djevojka i mladić čiji su roditelji u zatvoru  kako bi “iz prve ruke rekli kako stvari stoje, umjesto da im odrasli i stručnjaci pričaju njihove životne priče”.

Daljnja rasprava vodila se u dvije radionice. Jedna je bila posvećena posve maloj djeci koja žive s roditeljima u zatvoru te o djeci koja posjećuju roditelje u zatvoru, a druga se bavila djecom koja ostaju u vanjskom svijetu dok je roditelj u zatvoru. Rasprava se odnosila i na uhićenje, istražni period, izricanje kazne, boravak roditelja u zatvoru te izlazak i povratak u zajednicu kao i na sve aspekte djetetova života i odrastanja u kontekstu ove posebne obiteljske situacije.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika aktivno je sudjelovala u drugoj radionici te raspravljala na temu okupljanja i koordiniranog djelovanja stručnjaka iz različitih područja, koji se u svome radu direktno ili indirektno susreću s ovom skupinom djece te o pozitivnoj i negativnoj ulozi medija kad izvještavaju o djeci čiji su roditelji lišeni slobode.

Više o raspravi i radionicama pročitajte na stranicama o dječjim pravima CRIN. (Foto: www.eurochips.org)