Izbornik

Učenici Tehničke škole za strojarstvo i brodogradnju Rijeka u riječkom uredu pravobraniteljice

Učenici Tehničke škole za strojarstvo i brodogradnju Rijeka u riječkom uredu pravobraniteljice

 

Rijeka_Djecji_tjedanRiječki ured pravobraniteljice za djecu 5. listopada 2011. posjetili su učenici Tehničke škole za strojarstvo i brodogradnju Rijeka, kako bi predstavili svoj projekt iz područja Nacionalnog odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo pod nazivom “Ovisnosti – Budi jak, nemoj početi!”.

 

Ured su posjetili učenici trećeg razreda Bernard Butković, Matej Došen i Dino Potočnjak, zajedno s voditeljicom projekta profesoricom Željkom Travaš. Tom prilikom savjetnice pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar i Ana Albrecht upoznale su ih s radom Ureda i pravima djece, s posebnim osvrtom na pravo djece na participaciju, predstavivši im i Mrežu mladih savjetnika (MMS) pravobraniteljice za djecu.

Učenici su predstavili svoj projekt, u kojem su istražili ponašanje mladih koji, budući da nemaju dovoljno razvijene vještine da se odupru pritisku vršnjaka i medijskoj promidžbi nezdrava ponašanja, prelaze granice u rizičnim situacijama. Uočili su da su djeci lako dostupni alkohol, cigarete i droge te smatraju da treba bolje nadzirati primjenu zakona i informirati djecu i mlade. Također smatraju da i reklame uvelike potiču ovisnost, pozivajući na konzumaciju alkohola.

U svome projektu naveli su da je problem moguće rješavati boljim zakonskim odredbama i aktivnostima, edukacijom mladih, razvojem vještina važnih za odupiranje socijalnom pritisku grupe vršnjaka i medijskoj promidžbi nezdrava ponašanja, ali i boljom ponudom i organizacijom slobodnog vremena mladih. Kao plan svojeg djelovanja zamislili su javnu tematsku izložbu “Budi jak, nemoj početi!”, a na Svjetski dan nepušenja 31. svibnja skretanje pozornosti učenika posebnim prilogom, s namjerom da ih poduče i ukažu im na negativne posljedice uporabe opojnih sredstava.