Izbornik

O reformi sustava besplatne pravne pomoći

O reformi sustava besplatne pravne pomoći

pravoU organizaciji Pravnog fakulteta u Zagrebu i Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj, 14. studenoga u Zagrebu je održan okrugli stol “Reforma sustava besplatne pravne pomoći – budućnost pravnog savjetovanja?”  Okrugli stol organiziran je s namjeriom preispitivanja značenja koncepta besplatne pravne pomoći u Hrvatskoj, u svjetlu učinaka nedavnih zakonodavnih promjena.

Skupu su nazočili predstavnici Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, Europske komisije, Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske, Hrvatske odvjetničke komore, Pučkog pravobranitelja, kao i predstavnici različitih organizacija za zaštitu ljudskih prava, pružatelji besplatne pravne pomoći te pripadnici akademske zajednice. Na skupu je bila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Gordana Filipović.

Konferencija je ponovno propitala sustav besplatne pravne pomoći s aspekta korisnika i pružatelja, dajući naglasak na potrebne promjene načina kreiranja zakonskih rješenja u ovome području, kao i rješenja koje nudi sadašnji Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći. Posebno je istaknuta važnost sustava besplatne pravne pomoći za zaštitu ljudskih prava i rasterećenje pravosuđa.