Izbornik

Nova dječja stranica pravobraniteljice za djecu: azanas.dijete.hr

Nova dječja stranica pravobraniteljice za djecu: azanas.dijete.hr

 

azanas.slWeb stranica pravobraniteljice za djecu dijete.hr napokon je dobila nove sadržaje namijenjene djeci, čija je svrha približiti im značenje njihovih prava u svakodnevnom životu. Iz gesla Prava za nas, proizašao je naziv stranice azanas.dijete.hr. Kroz rubrike Pravobraniteljica, Upoznaj svoja prava, Konvencija i MMS prikazane su osnovne informacije o radu Pravobraniteljstva za djecu, o značenju Konvencije o pravima djeteta, o djetetovim pravima u obitelji, školi i u raznim drugim situacijama te je prikazan rad Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu.

Uobičajenim informacijama o Konvenciji na kojoj su utemeljena prava djece, pridodana su i objašnjenja o primjeni tih prava u pojedinim područjima života. Svrha je ove stranice pomoći djeci i mladima da razumiju što za njih konkretno znači činjenica da imaju određena prava, kako su članci Konvencije ugrađeni u nacionalne propise i na koji način oni zapravo štite djecu. U rubrici Upoznaj svoja prava nalaze se podrubrike: U obitelji, U školi, Kod udomitelja ili u domu, Ako imaš teškoće u razvoju, Pred sudom i policijom, Na zaštitu zdravlja i Na rad, u kojima je objašnjeno praktično značenje i primjena pojedinih propisa usmjerenih na zaštitu dobrobiti djece.

Stranice objašnjavaju i na koji način pravobraniteljica postupa u zaštiti prava djece, kojih se pravila pridržava u svome radu, a olakšan je i način podnošenja pritužbe tako da dijete može i samo zatražiti zaštitu svojih prava.