Izbornik

Konzultativna grupa srednjoškolaca kod pravobraniteljice

Konzultativna grupa srednjoškolaca kod pravobraniteljice

strukUčenici zagrebačkih srednjih strukovnih škola sastali su se 14. studenoga 2008. s pravobraniteljicom Milom Jelavić i njezinim suradnicama kako bi razgovarali o pitanjima vezanim za njihovo obrazovanje. Središnja tema bila je organizacija i odvijanje strukovne prakse u četvorogodišnjim i trogodišnjim obrazovnim programima.

Organiziranje  sastanaka s djecom o pojedinim bitnim temama koje se tiču njihovog života, postaje redovita praksa pravobraniteljice za djecu, koja na taj način želi izravno od djece dobiti informacije o njihovom viđenju pojedinih pitanja ili teškoća, kao i o njihovim stajalištima o tome kako zaštititi dječja prava u pojedinim područjima. Ovom prigodom pozivu pravobraniteljice odazvalo se ukupno deset učenica i učenika, a s njima su razgovarale i savjetnice Ester Radmilo, Davorka Osmak Franjić, Tatjana Opačak i Maja Flego.

Na sastanku se raspravljalo o tome koliko su učenici zadovoljni kvalitetom strukovnih programa, kako procjenjuju vlastitu opterećenost organizacijom rada škole, s obzirom na paralelno odvijanje nastave i stručne prakse, ostaje li im dovoljno vremena za učenje i preostaje li im i dovoljno slobodnog vremena za hobije i izlaske. Uz temu stručne prakse postavljena su i pitanja o tome kako je organizirana zaštita na radu i osiguranje tijekom odvijanja stručne prakse te jesu li učenici zadovoljni ugovorima o naukovanju, dobivaju li naknadu za rad i slično.

 

Potaknuta upozorenjima djece, o kojima je Ured pravobraniteljice obaviješten putem pojedinačnih prijava i brojnih ranijih susreta s učenicima, o potrebi jačanja zaštite prava učenika u strukovnim školama, a naročito u dijelu odvijanja stručne prakse, kao i najavljenim donošenjem novog Zakona o strukovnom obrazovanju, pravobraniteljica za djecu organizirat će 21. studenoga 2008. u Osijeku stručnu raspravu “Prava učenika strukovnih škola – zaštita od gospodarskog iskorištavanja”.

 

Na stručnu raspravu pozvani su predstavnici strukovnih škola (ravnatelji i voditelji praktične nastave) Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, učenici strukovnih škola grada Osijeka, predstavnici Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, Državnog inspektorata, Agencije za strukovno obrazovanje, Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti obrazovanja i športa – Prosvjetne inspekcije te ureda državne uprave i ureda društvenih djelatnosti.