Izbornik

Projekt “Vježbajmo zajedno” Dječjeg gradskog vijeća Osijeka

Projekt “Vježbajmo zajedno” Dječjeg gradskog vijeća Osijeka

Osijek_Djecje_grad.vijeceDječje gradsko vijeće grada Osijeka održalo je javnu tribinu 30. ožujka 2012. na kojoj je predstavilo rezultate svog istraživanja provedenog u sklopu projekta “Vježbajmo zajedno”. Djeca su istaknula važnost razvijanja navike redovitog svakodnevnog tjelesnog vježbanja te potrebu djece za bavljenjem tjelesnim aktivnostima u slobodno vrijeme, organizirano i pod stručnim nadzorom.

Djeca vijećnici provela su istraživanje vezano za zdravu prehranu, dječje igre ‘nekad i danas’, tjelesne aktivnosti u školi, važnost redovitog vježbanja te poremećaje i bolesti izazvane nedostatkom tjelesne aktivnosti. U sklopu projekta organizirano je i zajedničko vježbanje djece s roditeljima u gradskoj sportskoj dvorani, uz stručno vodstvo fizioterapeuta.

U svojim izlaganjima djeca – vijećnici naznačili su prednosti vježbanja i probleme koji nastaju zbog pomanjkanja tjelesne aktivnosti, a pritom su koristili stručne i statističke podatke uspoređujući ih sa stvarnim rezultatom istraživanja provedenim na uzorku ispitanih učenika u više osječkih škola. Gosti tribine bili su predstavnici škole (ravnatelj, psiholog i nastavnica tjelesne i zdravstvene kulture ), specijalistica za sigurnost i kvalitetu hrane, djelatnik školskog sportskog saveza grada Osijeka, fizijatar i predstavnik pravobraniteljstva za djecu. Svaki gost je izlagao vezano za tjelesne aktivnosti iz svog djelokruga. Svi izlagači isticali su važnost redovitog vježbanja  i tjelesnih aktivnosti za zdravlje i psihofizički razvoj djece, a u raspravi je upozoreno i na nedovoljan broj sati tjelesne i zdravstvene kulture u osnovnoj školi.

Na tribini je Ured pravobraniteljice za djecu predstavljao savjetnik Darko Laksar. Sudionike tribine upoznao je s aktivnostima pravobraniteljice u području prava djece na slobodno vrijeme igru i rekreaciju. Pohvalio je projekt kojim se potiču lokalna i područna zajednica na još više sufinanciranja i podrške sportskim aktivnostima djece u školi te u udrugama koje organiziraju i promoviraju bavljenje tjelesnim aktivnostima u slobodno vrijeme. Također je pozvao predstavnike škola na aktivno sudjelovanje u osnivanju školskih sportskih društava radi što većeg uključivanja djece u sportske aktivnosti i sudjelovanje na natjecanjima.