Izbornik

Sjećanje na žene-žrtve na Općinskom sudu Zagrebu

Sjećanje na žene-žrtve na Općinskom sudu  Zagrebu

Teen suicideU znak sjećanja na okrutno ubojstvo triju žena na Općinskom sudu u Zagrebu, 22. rujna 1999. godine, Hrvatski sabor je 2004. godine proglasio taj dan Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama. Svake godine od tada ovaj se dan obilježava polaganjem vijenca ispred sudnice Općinskog građanskog suda u Zagrebu, u kojoj se dogodilo ubojstvo.

Ovogodišnjem obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama nazočili su brojni predstavnici državnih institucija, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske te predsjednici ili predstavnici ostalih sudova sa sjedištem u Zagrebu, potpredsjednica Vlade RH Milanka Opačić,  predstavnici nevladinih organizacija i drugi. Obilježavanju su prisustvovale i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, zamjenik pravobraniteljiceza osobe s invaliditetom te pravobraniteljica za djecu.

Okupljenima se prva obratila predsjednica Općinskog građanskog suda te podsjetila na brojne opasnosti kojima su izloženi suci i sutkinje pri obavljanju svog posla, naglasivši da većinu zaposlenih sudaca na tom sudu čine žene. Istaknula je njihovu predanost poslu te iskrivljenu sliku u javnosti u slučajevima pojedinačnih grešaka i loših odluka, a kojih neminovno ima. Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin u svojem je obraćanju osudio nasilje nad ženama, kao i nad djecom. Naglasio je da općenito na sudovima u Hrvatskoj u većem broju, oko 70%, sudačke poslove obavljaju žene te da su radeći svoj posao izložene brojnim rizicima, napadima, nasilju, ukazujući na nužnost osiguranja boljih uvjeta rada za sve zaposlene na sudovima.

Na kraju se prisutnima obratila potpredsjednica Vlade RH Milanka Opačić, istaknuvši među ostalim da je Vlada u škole uvela Zdravstveni odgoj, u sklopu kojeg će se od najranije dobi djecu učiti nenasilnom rješavanju sukoba, te je izrazila nadu da će se time smanjivati i broj slučajeva nasilnog ponašanja, s bilo čije strane.