Izbornik

Javnozdravstveni izazovi školske i adolescentne medicine

Javnozdravstveni izazovi školske i adolescentne medicine

kongres SplitNa poziv Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu, Hrvatskog liječničkog zbora, kao organizatora,  pravobraniteljica za djecu preuzela je pokroviteljstvo nad IV. Hrvatskim kongresom školske i sveučilišne medicine pod nazivom “Javnozdravstveni izazovi školske i adolescentne medicine”, koji je od 26. do 28. listopada 2012. održan u Splitu. Pravobraniteljica Mila Jelavić sudjelovala je u svečanom otvaranju kongresa te pozdravila prisutne ističući osobitu važnost ove teme u zaštiti prava i interesa djece.

 

U svom obraćanju skupu posebno je naglasila i važnost uvođenja zdravstvenog odgoja u škole od ove školske godine, kao životno važnog učenja  te je upozorila na nedostatnost stručnjaka i slabiju dostupnost usluga zaštite mentalnog zdravlja djece i mladih u gotovo svim krajevima Hrvatske.

Glavne teme Kongresa odabrane su u skladu s vodećim javnozdravstvenim problemima školske djece i mladih u Hrvatskoj i u svijetu. Na Kongresu je osobita pozornost posvećena zaštiti reprodukcijskog zdravlja, mentalnog zdravlja, kroničnim nezaraznim bolestima s posebnim osvrtom na spolno prenosive bolesti, srčanožilne bolesti, cijepljenje, bolesti ovisnosti te čimbenike za njihov nastanak, kao i preventivne programe i mjere zdravstvene zaštite kojima se može unaprijediti i sačuvati zdravlje školske djece i mladih.