Izbornik

Okrugli stol Pučke pravobraniteljice o diskriminaciji

Okrugli stol Pučke pravobraniteljice o diskriminaciji

Tim.jednakostU Gradskoj vijećnici u Rijeci 10. svibnja 2013. Ured pučke pravobraniteljice organizirao je Okrugli stol “Učinkovita borba protiv diskriminacije na regionalnoj i lokalnoj razini kroz prisutnost pučkog pravobranitelja”. Cilj skupa bio je unapređivanje postojećeg sustava za zaštitu od diskrimiancije kroz konzultacije Ureda pučke pravobraniteljice s regionalnim i lokalnim institucijama i organizacijama o pojavama diskriminacije, iskustvima u radu na suzbijanju diskriminacije te inicijativama i prijedlozima za moguća poboljšanja.

 

Okrugli stol organiziran je kao jedna od posljednjih aktivnosti projekta IPA TAIB 2009 “Uspostava cjelovitog sustava za zaštitu od diskriminacije” koji Pučki pravobranitelj provodi od studenoga 2011. u suradnji s austrijskim Institutom za ljudska prava Ludwig Boltzmann. Nakon uvodne riječi stručne suradnice za zaštitu i promicanje ljudskih prava iz Ureda pučke pravobraniteljice Nikoline Patalen, zamjenik pravobraniteljice Dejan Palić predstavio je rad Ureda pučke pravobraniteljica na suzbijanju diskriminacije. Na okruglom stolu izlagale su Katrin Wladash, pravna i socio-ekonomska stručnjakinja iz Instituta Ludwig Boltzmann i Constanze Pritz-Blazek, pravobraniteljica za jednako postupanje neovisno o etničkoj pripadnosti, vjeroispovijesti ili uvjerenju, dobi ili spolnoj orijentaciji u zapošljavanju i zanimanjima iz Austrije. Više o sadržajima okruglog stola i izlaganjima na stranici Ureda pučke pravobraniteljice: http://www.ombudsman.hr/hr/novosti-s-podrucja-suzbijanja-diskriminacije/370-okrugli-stolovi-u-puli-i-rijeci.html

Nakon izlaganja uslijedila je rasprava u kojoj su sudjelovali predstavnici lokalnih organizacija i institucija.   Na okruglom stolu sudjelovala je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar iz riječkog regionalnog ureda pravobraniteljice za djecu, koja je nazočne izvijestila o postojanju regionalnog ureda pravobraniteljice za djecu u Rijeci i mogućnosti obraćanja stranaka tom uredu sukladno odredbama Zakona o pravobranitelju za djecu i Zakonu o suzbijanju diskriminacije.