Izbornik

Konferencija u Moldovi o zaštiti djece bez roditeljske skrbi

Konferencija u Moldovi o zaštiti djece bez roditeljske skrbi

beba skrbU organizaciji Centra za ljudska prava Moldove, u Kišinjevu je od 3. do 5. listopada 2013. održana međunarodna konferencija pod nazivom “Održanje prava djeteta na život u obitelji. Analiza postojećeg stanja u Moldovi kroz iskustva najbolje prakse drugih zemalja” (The observance of child’s right to family habitation. Analysis of the existing situation in the Republic of Moldova through the best practises of other countries).

 

Nakon uvodne riječi pravobraniteljice za zaštitu dječjih prava Moldove Tamare Plamadeala, predsjednika Parlamentarne komisije za socijalnu zaštitu, zdravlje i obitelj Vladimira Hotineaua, zamjenice premijera i predsjednice Nacionalnog vijeća za zaštitu djece Tatiane Poting te tajnika ENOC-a, pravobranitelja za djecu i mlade iz Škotske Thomasa Bailliea, održane su tri sekcije: o pravnom okviru za zaštitu djece bez roditeljske skrbi i siročadi, institucionalnim mehanizmima (alternativnim oblicima skrbi) za zaštitu djece bez roditeljske skrbi i siročadi te nacionalnim i međunarodnim posvojenjima – pravna regulativa i praktični aspekti.

Na konferenciji je održan velik broj izlaganja predstavnika brojnih institucija iz Moldove, a svoja iskustva predstavili su i predstavnici pravobraniteljskih institucija iz Ukrajine, Estonije, Latvije i Rumunjske. Iz Hrvatske su na konferenciji prisustvovale savjetnice pravobraniteljice za djecu Lidija Petrović i Danijela Žagar. Tom je prilikom savjetnica D. Žagar održala izlaganje “Zaštita djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi u Hrvatskoj”.