Izbornik

Suradnja pravobraniteljskih institucija

Suradnja pravobraniteljskih institucija

Tim.jednakostU Uredu pučke pravobraniteljice održan je 23. svibnja 2014. sastanak vezan uz izvješće o provedbi  Nacionalnog preventivnog mehanizma, a prisustvovali su mu zamjenici i savjetnici svih pravobraniteljskih ureda u Republici Hrvatskoj.

Budući da pučki pravobranitelj u obavljanju poslova Nacionalnog preventivnog mehanizma obilazi  mjesta gdje se nalaze osobe lišene slobode, to jest sve osobe kojima je određeno smještanje pod javnim nadzorom u mjestu koje ne mogu napustiti svojom voljom, sukladno ZNPM-u i OPCATU, a pravobraniteljica za djecu i druge pravobraniteljske institucije također vrše obilaske takvih mjesta u okviru svoje redovne nadležnosti zaštite ljudskih prava, dogovorena je suradnja u vezi s Nacionalnim preventivnim mehanizmom, sukladno člancima 5. i 6. Sporazuma o međuinstitucionalnoj suradnji.

Na sastanku se raspravljalo i o mogućoj međuinstitucionalnoj suradnji u pripremi i izradi “paralelnih izvještaja” za međunarodna tijela koja prate provedbu međunarodnih konvencija i stanje ljudskih prava.