Izbornik

Konferencija za novinare: Omogućimo djeci radosne i sigurne ljetne praznike

Konferencija za novinare: Omogućimo djeci radosne i sigurne ljetne praznike

pressicaLjeto2014Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić održala je 11. srpnja 2014. konferenciju za novinare pod nazivom “Omogućimo djeci radosne i sigurne ljetne praznike” Maloj kući dječjih prava.

 

Ljetno doba djeci je vjerojatno najdraže jer su tada oslobođena školskih i drugih obveza, slobodnije raspolažu svojim vremenom i mogu se slobodno igrati i baviti onim što ih zanima. No, odrasli ne smiju zaboraviti na svoje obveze u tome da djeci omoguće raznovrsne i što kvalitetnije sadržaje za provođenje slobodnog vremena, kao i da se pobrinu za sigurnost i zaštitu djece od brojnih rizika. Ljeti se, nažalost, događaju i nesreće u kojima djeca stradavaju ili su izložena štetnim utjecajima. 

Stoga pravobraniteljica za djecu apelira na roditelje da se tijekom ljetnih praznika što je više moguće posvete djeci, da provode vrijeme s njima u zajedničkoj zabavi, ali i da vode računa o njihovoj sigurnosti na igralištima, u prometu, na plaži i u svim ostalim aktivnostima.

Pressica ljeto3

Pravobraniteljica poziva i policiju da s posebnom pažnjom nadzire sigurnost djece u prometu kao i poštovanje propisa koji se odnose na zaštitu djece, primjerice, na zabranu prodaje alkohola djeci i kasnih noćnih izlazaka djece mlađe od 16 godina. Ljeto je i vrijeme kad neka djeca rade te ih treba zaštiti od iskorištavanja i ugrožavanja njihove dobrobiti.

Poseban apel pravobraniteljica upućuje predstavnicima lokalne zajednice, o čijim inicijativama uvelike ovisi kvaliteta djetinjstva, osobito u manjim mjestima. Mnoga djeca ljeto provode kod kuće te u ostvarivanju njihovog prava na igru osobito važnu ulogu imaju i udruge, sportski klubovi, vjerske organizacije, knjižnice, centri za djecu, mlade i obitelj, kulturne i druge institucije.

pressicaLjeto2 2014

Pravobraniteljica ovim putem želi pozvati medije da svojim angažmanom redovito podsjećaju sve odrasle na ove njihove važne obveze i odgovornosti i tako pomognu da djeca što ljepše i sigurnije provedu ljetne praznike.

U privitku su navedene različite  situacije koje zahtijevaju pojačane aktivnosti, brigu i oprez roditelja te nadležnih službi, a na koje je pravobraniteljica Ivana Milas Klarić posebno upozorila na ovoj konferenciji.