Izbornik

Rasprava o dječjoj i adolescentnoj psihijatriji

Rasprava o dječjoj i adolescentnoj psihijatriji

problemi TeenU organizaciji Hrvatskog društva za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju Hrvatskog liječničkog zbora, u Zagrebu je 3. srpnja 2014. održan okrugli stol – stručna rasprava “Dječja i adolescentna psihijatrija u Hrvatskoj na značajnoj prekretnici – osvrt na predloženi masterplan“. U raspravi su, uz predsjednika društva doc. dr. sc. Ivana Begovca, kao uvodničari sudjelovali dječji i adolescentni psihijatri iz KBC–a Zagreb, Rijeka, Osijek i Split. Upozoreno je kako u predloženom masterplanu Ministarstva zdravlja (Nacionalnom planu razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u Republici Hrvatskoj 2014.-2016.) nije uopće uključena dječja i adolescentna psihijatrija, što sudionici rasprave smatraju stručno neopravdanim.

 

Dječja psihijatrija je od 2011. godine samostalna specijalizacija u Hrvatskoj. Kao takva, ima svoje stručne zakonitosti i posebnosti u odnosu na odraslu psihijatriju te se s njom nikako ne može poistovjetiti. Sudionici rasprave upozorili su da bi se predloženim planom, ako dođe do njegove realizacije, dječja i adolescentna psihijatrija mogla naći u još nepovoljnijoj  situaciji.

Dječji i adolescentni psihijatri koji su sudjelovali u raspravi podsjetili su kako je Zakonom o zaštiti osoba s duševnim smetnjama propisano da se psihijatrijsko liječenje djece provodi na odjelima psihijatrijskih ustanova namijenjenim liječenju djece i mladeži koji su odvojeniod odjela za punoljetne bolesnike.

U slučajevima potrebe djece za hitnom hospitalizacijom, zbog nedostatka ovakvih odjela, događa se, nažalost, da djeca budu hospitalizirana na odjelu za odrasle. Postojeći kapaciteti za liječenje djece i adolescenata nisu dostatni i to je problem koji  zahtijeva odgovarajuće rješenje.

Raspravu je pratila savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić.