Izbornik

Četvrti hrvatski kongres socijalnih pedagoga

Četvrti hrvatski kongres socijalnih pedagoga

siluete razlicitostU Supetru na Braču je od 9. do 11. listopada 2014. održan 4. hrvatski kongres socijalnih pedagoga pod naslovom “Izvan granica”. Kongres u organizaciji Hrvatske udruge socijalnih pedagoga i Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstva zdravlja.

 

Tema kongresa, koja se referira na “granice”, naznačena je kroz tri područja: izvan granica struke, izvan granica područja i izvan granica zemlje. Tijekom tri dana održavanja kongresa susreli su se brojni socijalni pedagozi iz cijele Hrvatske, zaposleni u raznim institucijama i u svim sektorima. Održali su brojna plenarna, stručna i znanstvena izlaganja, simpozije, okrugle stolove i radionice, razmijenili iskustva iz istraživanja i prakse te pokazali iznimnu kreativnost i posvećenost poslu. Govorili su i o teškoćama s kojima se susreću u svome radu, posebice kroz prizmu profesionalnog identiteta, a naglašena je i potreba još čvršćeg međusobnog povezivanja te suradnje sa stručnjacima drugih profesija s kojima se susreću na zajedničkom poslu. Svoj doprinos kongresu svojim sudjelovanjem su dali i studenti – budući socijalni pedagozi koji su, uz izlaganja i radionice na samom kongresu, održali tri radionice u Osnovnoj školi Supetar o temi tolerancije i prihvaćanja različitosti.

U radu kongresa sudjelovala je i savjetnica pravobraniteljice za djecu socijalna pedagoginja Sanja Vladović. U okviru simpozija “Sudjelovanje socijalnih pedagoga u kreiranju politika” održala je izlaganje “Socijalni pedagog u Uredu pravobraniteljice za djecu – mogućnosti i izazovi”.