Izbornik

Najava Festivala o pravima djece i film o bullyingu

Najava Festivala o pravima djece i film o bullyingu

Unicef.Festival.TeaBabic nU Kinu Tuškanac 12. studenoga 2014. na konferenciji za novinare predstavljen je program Festivala o pravima djece, koji će se održati od 17. do 22. studenoga 2014. godine u Zagrebu i Splitu te nizu drugih hrvatskih gradova. Prigodno je organizirana i projekcija filma te razgovor s djecom o vršnjačkome nasilju. Organizatori festivala su UNICEF-ov ured za Hrvatsku, Hrvatski filmski savez i Ured pravobraniteljice za djecu, u suradnji s udrugom Alternator i drugim partnerima.

 

O svrsi i sadržaju inkluzivnog festivala, čije projekcije su prilagođene i osobama s oštećenjem sluha i vida, govorili su njegova umjetnička direktorica Tatjana Aćimović, tajnica Hrvatskog filmskog saveza Vera Robić Škarica, Gorana Dojčinović iz UNICEF-a, Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu te prijatelj i suradnik ovoga festivala glumac Goran Grgić.

Nakon predstavljanja, održana je projekcija nizozemskog filma o nasilju među srednjoškolcima “Jel ti žao?”. Nakon  a potom je uslijedila rasprava na kojoj je sudjelovalo oko 150 zagrebačkih srednjoškolaca. Razgovor, nakon potresnog filma o bullyingu, umješno je vodila televizijska urednica Blaženka Leib, kojoj su se pridružile UNICEF-ova ambasadorica psihologinja Maja Vučić te, kao predstavnica Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu MMS-a, Tea Babić. Tea, kojoj je prošle godine istekao mandat u MMS-u, predstavila je ulogu i način rada toga savjetodavnog tijela pravobraniteljice za djecu. U raspravi je, zatim, pozvala sve učenike da se i sami angažiraju, da ne šute o nasilju i da se aktivno zauzimaju za nenasilno rješavanje sukoba. Istaknula je da je upravo u njima snaga koja može promijeniti odnose i ponašanje mladih u njihovu okruženju.