Izbornik

Istraživački dani Visoke policijske škole u Zagrebu

Istraživački dani Visoke policijske škole u Zagrebu

logoPolicijaNa Visokoj policijskoj školi Policijske akademije MUP-a Republike Hrvatske u Zagrebu, 23. i 24. travnja 2015. održana je IV. Međunarodna znanstveno-stručna konferencija “Istraživački dani Visoke policijske škole u Zagrebu”. Cilj konferencije bio je praćenje suvremenih dostignuća u razvoju struke i razmjene dobre prakse uz sudjelovanje domaćih i inozemnih istraživača. Namijenjena je znanstvenicima i stručnjacima iz područja kriminalistike, policijskih znanosti, sigurnosti i srodnih disciplina, ali i praktičarima koji svojim empirijskim istraživanjima mogu pridonijeti razvoju struke.

Tematski okvir konferencije obuhvatio je sljedeća istraživačka područja: 1. Kriminalistika i kriminalističko istraživanje, 2. Prevencija kriminala, 3. Kriminološke značajke suvremenog kriminala, 4. Pravni okviri policijskog postupanja, 5. Taktika policijskog postupanja, 6. Policijsko obrazovanje i 7. Sigurnost društva.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu mr. sc. Maja Gabelica Šupljika održala je izlaganje pod nazivom “Prava djece čiji su roditelji u sukobu sa zakonom” s posebnim osvrtom na policijska postupanja u odnosu na dječja prava i njihovu zaštićenost. Govorila je o mogućnostima i europskim praksama zaštite dječjih prava pri uhićenju roditelja ili pri drugim policijskim radnjama, o standardima pravosuđa prilagođenog djeci te o nekim podacima i saznanjima pravobraniteljice za djecu o djeci čiji su roditelji u sukobu sa zakonom.