Izbornik

Obilježena 8. godina rada riječkog ureda pravobraniteljice za djecu

Obilježena 8. godina rada riječkog ureda pravobraniteljice za djecu

Rijeka UredRiječki ured pravobraniteljice za djecu obilježio je dana 30. rujna 2015. godine osmu godišnjicu svog osnutka. Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić i savjetnice u riječkom uredu Ana Albrecht Čekada i Danijela Žagar tom su prilikom organizirale radni sastanak s gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom i pročelnicom Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Ankicom Perhat.
Regionalni ured pravobraniteljice za djecu u Rijeci započeo je radom 1. listopada 2007., a njegovim je osnivanjem građanima omogućena lakša dostupnost pravobraniteljice radi traženja savjeta i pomoći u zaštiti djece te podnošenja pritužbi o povredama prava djece. Ured je namijenjen djeci i odraslima s područja Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije.

Na održanom sastanku i kratkom druženju razgovarali su o stanju prava djece na području Grada Rijeke, dosadašnjim ulaganjima i aktivnostima Grada Rijeke za potrebe svojih građana i djece. Pravobraniteljica i njezine suradnice predstavile su aktivnosti riječkoga ureda kroz osam godina njegova rada, posebno istaknuvši njegovu prepoznatljivost i dostupnost strankama s područja tri županija koje gravitiraju ovom regionalnom uredu pravobraniteljice za djecu.

Istog dana riječki ured posjetilo je dvoje bivših članova Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS) Tonka Milošević iz Rijeke i Kristijan Blažević s otoka Cresa, koji su bili aktivni u drugoj generaciji ove mreže, čiji je mandat trajao od 2012. do 2014. godine. S obzirom na njihov aktivan angažman u radu MMS-a i pozitivna iskustva, razgovarali su s pravobraniteljicom Ivanom Milas Klarić i njezinim odraslim savjetnicama o svojem viđenju rada MMS-a i daljnjim mogućnostima jačanja participacije djece osnovnoškolske i srednjoškolske dobi u društvu. Bivši članovi MMS-a, pozvani su da i dalje surađuju s pravobraniteljicom, kao njezini savjetnici i ambasadori te da svojim vršnjacima prenose informacije o važnosti zaštite i poštovanja dječjih prava.