Izbornik

Okrugli stol o medijskoj pismenosti

Okrugli stol o medijskoj pismenosti

okrugli medijska 2016Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK), Ured za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba i Upravni odjel za predškolski odgoj, školstvo i sport Velike Gorice zajedno su organizirali Okrugli stol “Mjesto medijske pismenosti u hrvatskim školama“ koji je održan 18. siječnja 2016. u Zagrebu. Poticaj za raspravu bila aktualna kurikularna reforma, koju je predstavio Tomislav Reškovac, član Ekspertne skupine za provođenje cjelovite kurikularne reforme.

U uvodnim izlaganjima i raspravi govornici dr. Danijel Labaš, dr. Igor Kanižaj, Mila Jelavić, Krešimir Mikić, dr. Arijana Mataga Tintor i Nedjeljko Marković istaknuli su važnost medijske pismenosti u sustavu obveznoga obrazovanja, mnogi su izrazili nezadovoljstvo zbog toga što po njihovom mišljenju medijska pismenost nije dobila odgovarajuće mjesto u novom okvirnom kurikulumu, te su naglasili ulogu lokalne zajednice i organizacija civilnoga društva u razvoju medijske pismenosti djece i odraslih.
Tako je predsjednik DKMK-a i profesor komunikologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu Danijel Labaš izvijestio o programima koje DKMK provodi od 2007. u školama, čime se nadopunjuje formalno obrazovanje. T. Reškovac naveo je da medijska pismenost u osnovnoj školi neće biti zasebni predmet, ali da će biti zastupljena kao važan aspekt obrazovanja i očekivani ishod učenja koji se pojavljuje unutar drugih predmeta (najviše u hrvatskom jeziku te u likovnoj umjetnosti i informatici) te kao međupredmetno područje.
Mila Jelavić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i bivša pravobraniteljica za djecu, navela je na koji način Grad Zagreb podupire razvoj medijske pismenosti u školi, financirajući brojne programe.
O ulozi lokalne zajednice i izvrsnim primjerima dobre prakse ostvarenim u Velikoj Gorici u suradnji Centra za djecu, mlade i obitelj s udrugama govorila je Arijana Mataga Tintor, Igor Kanižaj izvijestio je o međunarodnim praksama, profesor Učiteljskog fakulteta Krešimir Mikić govorio je o obrazovanju i stručnom usavršavanju učitelja za provođenje nastave medijske kulture, a Nedjeljko Marković, predsjednik udruge Pragma, izvijestio je o radu te udruge s djecom i mladima na razvijanju emocionalne i medijske pismenosti.
Veliki dio publike činili su učenici Osnovne škole Velika Mlaka koji su svojim pitanjima pridonijeli dinamičnosti rasprave.
Raspravu je, kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu, pratila savjetnica Maja Flego.