Izbornik

Konferencija o posvojenju “I ovo dijete treba obitelj”

Konferencija o posvojenju “I ovo dijete treba obitelj”

ADOPTA 4.konferencijaUdruga “Adopta” organizirala je 15. i 16. travnja 2016. godine u Zagrebu Četvrtu konferenciju o posvojenju pod nazivom “I ovo dijete treba obitelj”, a glavna tema bila su djeca za čije posvojenje ne postoji dovoljan interes potencijalnih posvojitelja. Konferenciju je otvorila izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić. Na konferenciji je sudjelovala i pravobraniteljica za djecu doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić.
Od oko 3200 djece u sustavu socijalne skrbi približno njih 500 godišnje ima ispunjene preduvjete za posvojenje. Od tog broja više od 70 posto, unatoč ispunjenim zakonskim preduvjetima, teško pronalazi priliku za odrastanje u obitelji. Riječ je o djeci starijoj od šest godina, djeci s poteškoćama u razvoju ili zdravstvenim poteškoćama, djeci koja dolaze iz višečlanih obitelji i djeci pripadnicima romske nacionalne manjine. Konferencija se bavila mogućim promjenama na području javnih politika i mogućnostima unapređivanja učinkovitosti sustava, koje će dovesti do većeg broja posvojenja teže posvojive djece.
Prema rezultatima “Adoptinog” istraživanja iz 2015., potencijalni posvojitelji su kao ključnu prepreku za posvojenje starije djece naveli bojazan od mogućeg nepovoljnog utjecaja djetetovih loših iskustava iz prošlosti, a za posvojenje djece manjinskih etničkih skupina glavna je prepreka strah od društvenih predrasuda i diskriminacije. Za posvajanje djece s mnogobrojnom braćom i sestrama potencijalni su posvojitelji ograničeni socioekonomskim uvjetima, a kod posvajanja djece s razvojnim i zdravstvenim teškoćama kao najveća prepreka ističe se neodgovarajuća dostupnost zdravstvenih usluga i sustava podrške.
Na okruglom stolu, u čijem je radu sudjelovala pravobraniteljica za djecu, razgovaralo se o načinima kako povećati interes potencijalnih posvojitelja za tu djecu. Pravobraniteljica I. Milas Klarić ukazala je na potrebe dodatnih aktivnosti u sustavu socijalne skrbi, poput organiziranja edukacija i pružanja podrške, ali i u drugim sustavima, koje bi mogle dovesti do većeg broja posvojenja te djece. Također je ukazala i na nepravovremenost i sporost u postupanju centara za socijalnu skrb i sudova u postupcima stvaranja zakonskih pretpostavki za posvajanje djece, zbog čega se neka djeca kasnije nađu u kategoriji djece za čije posvojenje nema zainteresiranih posvojitelja. (Foto: Hina)