Izbornik

Međunarodni dan nestale djece 25. svibnja

Međunarodni dan nestale djece 25. svibnja

nestanakSvake godine se 25. svibnja obilježava kao Međunarodni dan nestale djece. Time se izražava podrška za svu nestalu djecu za kojom se još uvijek traga te nada da će ona biti zaštićena, a ujedno se obilježava sjećanje na djecu koja, nažalost, nikada nisu pronađena. Prilika je to da se javnost upozori na to da nestanak djeteta nikad nije bezazlen te da odlazak iz sigurnosti doma ili ustanove kojoj je dijete povjereno na skrb uvijek predstavlja potencijalnu opasnost da dijete postane žrtvom nasilja, iskorištavanja ili drugog kaznenog djela.
Svake godine unutar zemalja Europske unije nestane oko 250 tisuća djece. U Republici Hrvatskoj, prošle godine se iz obiteljskog doma udaljilo 425 djece, a iz ustanova u kojima su djeca smještena svojevoljno je otišlo 1556 djece. Razlozi napuštanja obiteljskog doma najčešće su avanturizam (246), ali djeca odlaze i zbog problema u obitelji (58) ili školi (40), što je osobito aktualno krajem školske godine.
Nestanci djece rizične su situacije koje mogu dovesti do povrede prava djece jer su ona tada prepuštena ulici te često bez odgovarajućeg smještaja i skrbi. Za vrijeme “nestanka” djeca mogu biti izložena brojnim opasnostima, što pokazuje podatak da je 2015. godine u 24 slučaja, za vrijeme bijega iz obiteljskoga doma, nad djetetom počinjeno kazneno djelo.
Stoga je važno da se na svaki nestanak djeteta, i kad se to čini najbezazlenijim, pravovremeno reagira te obavijesti policija koja je obvezna promptno reagirati u takvim slučajevima. Za slučajeve nestanka djeteta dostupna je i besplatna telefonska linija 116-000 na kojoj se mogu dobiti relevantne informacije.