Izbornik

Rodnom jednakošću protiv nasilja u intimnim partnerskim vezama

Rodnom jednakošću protiv nasilja u intimnim partnerskim vezama

mladi parovi

U Kući Europe je 30. svibnja 2016., u organizaciji Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), održana konferencija pod naslovom “Rodnom jednakošću protiv nasilja u intimnim partnerskim vezama”. Na konferenciji je predstavljen projekt “Podizanjem svijesti o rodnoj jednakosti protiv nasilja u intimnim partnerskim vezama”, a provedbu pilot programa su predstavili učenici 12 srednjih škola iz Hrvatske, koji su sudjelovali u projektu.

 

O ulozi i djelovanju institucija u radu na prevenciji govorili su: pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, Darko Tot iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Alma Rovis Brandić iz Agencije za odgoj i obrazovanje i Marija Goatti Matijević iz Ravnateljstva policije, Služba za prevenciju.
Zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika govorila je o tome kako institucija Pravobranitelja za djecu vidi prevenciju nasilja u partnerskim vezama adolescenata, o tome da ne možemo biti zadovoljni sadašnjim stanjem u kojem postoji velika razlika između deklarativne opredijeljenosti onih koji donose odluke o djeci za zaštitu djece od svih vrsta nasilja i stvarnosti u kojoj ta zaštita nerijetko nije dostatna. Iznijela je i kako zaštitu od nasilja za svu djecu vidi Strategija Vijeća Europe za prava djeteta 2016. – 2021., te kako je ta problematika prikazana u općim komentarima Odbora za prava djeteta UN-a. Istaknula je i kako je u području rodne jednakosti važno djelovanje udruga civilnog sektora, poput CESI-ja i udruge Status: M.