Izbornik

Obilježena 10. obljetnica UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom

Obilježena 10. obljetnica UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom

U Hrvatskom saboru je 13. prosinca 2016., u organizaciji pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, održana sjednica posvećena 10. godišnjici usvajanja UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom čijim je donošenjem učinjen velik korak u unapređivanju prava osoba s invaliditetom.
Na sjednici su predstavljene i mjere za provođenje preporuka UN-ovog Odbora za provođenje Konvencije u nacrtu nove hrvatske Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2016. do 2020., a izložen je i niz problema s kojima se još uvijek susreću osobe s invaliditetom u Hrvatskoj i njihove udruge.

Predsjednik Sabora Božo Petrov i predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja-Linić govorili su o važnosti Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i vrijednostima koje ona promiče, s ciljem uključenosti osoba s invaliditetom u sve segmente društva.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak govorila je o važnim promjenama i zaokretu u promociji prava osoba s invaliditetom koje je donijela Konvencija, o čemu se nedovoljno zna u javnosti. Istaknula je da je potrebno mnogo raditi na usklađivanju hrvatskoga zakonodavstva s Konvencijom, rekla je Slonjšak, istaknuvši donošenje Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2016. do 2020., koja obuhvaća niz područja i mjera za poboljšanje prava osoba s invaliditetom.

Preporuke UN-ovoga Odbora za prava osoba s invaliditetom Vladi RH prikazala je savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Branka Meić Salie. Jedna od preporuka odnosi se na nužne prilagodbe u području obrazovanja, jer 70 posto osoba s invaliditetom u Hrvatskoj ima završenu samo osnovnu ili eventualno srednju školu.
Predstavnici Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Ministarstva zdravstva i Ministarstva unutarnjih poslova predstavili su različite aktivnosti koje ministarstva provode u kontekstu zaštite prava osoba s invaliditetom i osvrnuli se na zakonodavni okvir kojim se uređuje to područje. Iznesen je podatak da u Hrvatskoj ima oko 511.000 osoba s invaliditetom, koje čine 12 posto ukupnoga stanovništva.

Na skupu su govorile i pučka pravobraniteljica Lora Vidović te pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, ističući važnost daljnjeg rada na dosljednoj implementaciji Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i ostvarivanje njezinih ciljeva u praksi. Predstavnici udruga osoba s invaliditetom istaknuli su probleme koje opterećuju osobe s invaliditetom, kao što su: prepreke u prijevozu, posebno u manjim mjestima, financiranje osobnih asistenata u nastavi, loši materijalni uvjeti života, nedostatak sustavnog financiranja udruga osoba s invaliditetom, nezaposlenost te nedovoljno uključivanje osoba s invaliditetom u politički život. (Foto: www.sabor.hr)