Izbornik

Učenici OŠ “Nikola Tesla” u riječkom Uredu pravobraniteljice

Učenici OŠ “Nikola Tesla” u riječkom Uredu pravobraniteljice

Učenici 5. razreda Osnovne škole Nikola Tesla iz Rijeke, koji su uključeni u izvannastavnu aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje, 24. listopada 2016. posjetili su, zajedno sa svojom voditeljicom – psihologinjom škole Orjanom Marušić Štimac, Ured pravobraniteljice za djecu u Rijeci.

U živoj interakciji s učenicima i voditeljicom, savjetnica pravobraniteljice Danijela Žagar predstavila je djeci Ured pravobraniteljice i Konvenciju o pravima djeteta te je s njima razgovarala o pravima djeteta i važnosti poštovanja prava drugoga. Učenici već raspolažu s puno informacija o pojedinim dječjim pravima te su pripremili brojna pitanja o kojima su razgovarali i pokazali velik interes, posebno o zaštiti djece od nasilja i zanemarivanja i o pravima djece koja su u sukobu sa zakonom.

Za potrebe provođenja izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje u riječkim osnovnim školama, priređen je priručnik “Učenik građanin”, koji je predstavljen u lipnju 2016. u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, a tom je prilikom rečeno i da je to prvi takav priručnik za učenike u Hrvatskoj.

Izvannastavnu aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje Grad Rijeka od školske godine 2016./2017. eksperimentalno je uveo u pete razrede šest osnovnih škola: OŠ “Nikola Tesla”, OŠ Podmurvice, OŠ Vežica, OŠ Trsat, OŠ-SE Dolac i OŠ-SE “San Nicolo”.