Izbornik

Predstavljen projekt prikupljanja podataka o Romima

Predstavljen projekt prikupljanja podataka o Romima

U Zagrebu je 15. ožujka 2017. predstavljen projekt “Prikupljanje i praćenje baznih podataka za učinkovitu provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma” Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, koji provodi tvrtka Ecorys d.o.o. i udruga Centar za mirovne studije. Skup je otvorila pomoćnica ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Bahrija Sejfić, a nakon nje skupu se obratio i saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

U prvom djelu predstavljanja projekta predstavljene su aktivnosti projekta, dok je drugi dio bio namijenjen za rad u malim grupama s ciljem mapiranja lokaliteta na kojima živi romsko stanovništvo. Projekt se provodi od veljače 2017. do kolovoza 2018. godine. Glavni je cilj projekta osigurati cjelovito i učinkovito ostvarivanje ljudskih prava te poboljšanje i olakšavanje aktivnog i potpunog sudjelovanja romske nacionalne manjine u gospodarskom, kulturnom i društvenom životu hrvatskog društva, čuvajući vlastiti identitet, kulturu i tradiciju.

Aktivnosti koje će se provesti obuhvaćaju terensko istraživanje i prikupljanje podataka o svim lokalitetima u Hrvatskoj u kojima živi minimalno 30 i više stanovnika romske nacionalne manjine, regionalne fokusirane grupe s ciljem definiranja regionalnih/lokalnih prioriteta provedbenih mjera te trening za zaposlenike tijela regionalne/lokalne samouprave i državne uprave te romske aktiviste. Isto tako, tijekom projekta bit će izrađen „on-line alat“ – web sučelje za praćenje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma 2013. – 2020. i pratećeg Akcijskog plana.

Predstavljanje projekta pratila je savjetnica pravobraniteljice za djecu Ivona Salaj.