Izbornik

Tribina Obiteljskog centra Rijeka o pružanju podrške obiteljima

obitelj zastitaCentar za socijalnu skrb – Podružnica Obiteljski centar Rijeka organizirao je 15. svibnja 2017., u povodu Međunarodnoga dana obitelji i svoje desete godišnjice rada, Okrugli stol “Kako podržati obitelj u okolnostima porasta konfliktnog potencijala u širem okruženju i unutar obitelji”.
Uvodna izlaganja održale su izv. prof. dr. sc. Slavica Blažeka Kokorić s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Studijski centar socijalnog rada pod naslovom “Uzroci porasta konfliktnog potencijala u suvremenoj obitelji”, doc. dr. sc. Gordana Berc s istog Fakulteta govorila je o smjernicama za rad s obiteljima utemeljenim na konceptu obiteljske otpornosti, a prof. dr. sc. Jasminka Zloković s Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Rijeci govorila je o temi “Poticanje pozitivnih odnosa u kontekstu osnaživanja obitelji”.
O iskustvima iz prakse, uz osvrt na proteklih deset godina Obiteljskog centra, govorila je socijalna radnica, obiteljska medijatorica i predstojnica riječkog Obiteljskog centra Gordana Stolfa, ističući najčešće probleme zbog kojih u savjetovalište dolaze obitelji – roditelji, djeca i mladi – ali i ostali koji trebaju savjet. Na okruglom stolu razmijenjena su stručna znanja i iskustva, posebno o sve kompleksnijim rizicima kojima su izložene moderne obitelji (siromaštvo, nezaposlenost, osjećaj nesigurnosti i dr.), uz porast broja razvoda brakova i smanjenje sklapanja brakova, te o potrebama obitelji i mogućnostima podrške.
Na okruglom stolu sudjelovala je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar.