Izbornik

Izazovi školovanja učenika s problemima u ponašanju

djecak pod pritiskom ledjaAgencija za odgoj i obrazovanje je 7. srpnja 2017. u Zagrebu organizirala stručni skup “Izazovi školovanja učenika s problemima u ponašanju u posebnim razrednim odjelima”. Skup za pedesetak djelatnika osnovnih i srednjih škola u Tribini Grada Zagreba bio je organiziran sa svrhom razmjene znanja i iskustava stručnjaka u radu djecom s problemima u ponašanju u školama, s naglaskom na posebnim odjelima za ove učenike.
Djelatnici škola raspravljali su o brojnim neusklađenostima i nedorečenostima u sustavu, kao i teškoćama s kojima se susreću u radu s ovom djecom zbog čega potrebe djece ostaju neprepoznate i nezadovoljene, a njihovo se neprihvatljivo ponašanje, zbog izostanka primjerenih intervencija, nerijetko dodatno intenzivira.
Uvodno predavanje o potrebama djece s problemima u ponašanju u odgojno-obrazovnom sustavu održala je viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje Alma Rovis Brandić. Lidija Pongrac iz Grada Zagreba govorila je o stanju i potrebama posebnih razrednih odjela za učenike s problemima u ponašanju u gradskim školama, a ravnateljica OŠ Grigora Viteza u Zagrebu Vlatka Kovač predočila je iskustvo svoje škole u radu u posebnim odjelima. Ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Zagreb Đana Baftiri predstavila je aktivnosti i specifičnosti rada s učenicima s teškoćama u razvoju u toj ustanovi.
Članica Povjerenstva za utvrđivanje psihofizičkog stanja djece, liječnica Ljiljana Tirić Čihoratić, predočila je specifičnosti u djelovanju Povjerenstva prilikom procjene djece s problemima u ponašanju, a Dejana Bouillet s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu predstavila je nacrt Pravilnika o odgoju i obrazovanju učenika u riziku i s problemima u ponašanju koji je radna skupina izradila, no koji još uvijek čeka proceduru javnog savjetovanja i usvajanja. Na skupu je aktivno sudjelovala savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović koja je održala izlaganje “Ostvarivanje prava djece s problemima u ponašanju u školi” u kojem je govorila o aktivnostima Ureda pravobraniteljice za djecu u zaštiti prava djece s problemima u ponašanju.