Okrugli stol o suzbijanju trgovanja ljudima i povećanom riziku za djecu

dijete trgovanjeU organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, u Kući Europe, 18. listopada 2017. održan je okrugli stol “Najnoviji trendovi u području suzbijanja trgovanja ljudima – djeca pod povećanim rizikom”. Okrugli stol održan je u sklopu obilježavanja Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima koji je Europska komisija proglasila 18. listopada 2007. godine.
Na skupu, kojem su nazočili predstavnici tijela državne i javne uprave, sudstva, državnog odvjetništva te organizacija civilnoga društva, predstavljene su poduzete aktivnosti Vlade RH i organizacija civilnoga društva s ciljem suzbijanja trgovanja ljudima, uz poseban naglasak na pomoć djeci kao žrtvama trgovanja ljudima.
Nakon izlaganja, u kojima je predstavljen nacionalni referalni sustav suzbijanja trgovanja ljudima, zakonodavni okvir te novi trendovi u trgovanju djecom, uslijedila je rasprava u kojoj je bilo riječi o uočenim problemima u funkcioniranju sustava pomoći i podrške žrtvama trgovanja ljudima. Istaknuto je kako postojeći sustav ne može odgovoriti na potrebe djeteta žrtve na psihološku pomoć i podršku, osobito ako je riječ o djetetu koje prebiva izvan Zagreba, te je nužna uspostava mobilnih timova koji bi djetetu bili dostupni kad je to potrebno.
Kao problem je istaknuta nedovoljna povezanost i suradnja među stručnjacima koji se bave konkretnim pojedinačnim slučajevima, sporost u procesuiranju počinitelja što onemogućuje oporavak žrtve te i nedostatna edukacija pojedinih sudaca.
Okrugli stol i raspravu pratila je savjetnica pravobraniteljice za djecu Gordana Filipović.

"Zašto djeca ne bi imala GLAS da nešto kažu? Da, i djeca bi trebala govoriti našoj vlasti"
Robert, 13 g.
"Svako dijete ima pravo na svoje ime. A odrasli nekad zovu djecu sa <<EJ TI!>>"
M., 11 g.
"Da sam ja predsjednik svijeta, uništila bih sve šibe i kajševe kojima se tuku djeca."
Anita, 7 g.
"Vi kada dođete doma s posla: isključite mobitele i igrajte se s nama."
Josip, 11 g.
"Odrasli trebaju biti smireniji i manje živčani..."
Marta, 11 g.
"Želim da se zabrani proizvodnja svih vrsta bomba, jer će djeca ostati bez noga."
Stjepan, 8 g.
"Željela bi da nam odrasli naprave dječje igralište u našem selu."
Antonia, 10 g.
"Imam pravo igrati se!"
Ilzana, 7 g.