Predavanje o pravima djece s problemima u ponašanju u OŠ bana J. Jelačića u Zagrebu

Na poziv Osnovne škole bana Josipa Jelačića u Zagrebu, savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović održala je 19. listopada 2017. izlaganje za djelatnike škole pod naslovom “Ostvarivanje prava djece s problemima u ponašanju školi”. Uz opće informacije o pravima djece i radu Ureda pravobraniteljice za djecu, u izlaganju je osobitu pažnju posvetila specifičnim potrebama djece zahtjevnoga ponašanja u odgojno obrazovnom sustavu.
Tom su joj prilikom djelatnici škole postavili brojna pitanja koja se odnose na usklađenost prakse postupanja prema djeci s problemima u ponašanju s nacionalnim propisima i međunarodnim dokumentima koji obvezuju državu da osigura ostvarivanje obrazovnih prava sve djece, posebice one koja imaju specifične odgojno-obrazovne potrebe. Bilo je riječi i o prijavama zbog kršenja obrazovnih prava djece s teškoćama u ponašanju koje zaprima ured pravobraniteljice za djecu te preporukama koje su upućene odgojno-obrazovnom i drugim državnim sustavima koji se bave ovom djecom.
Razgovor se vodio i o roditeljima čije ponašanje predstavlja izazov djelatnicima škole te načinima kako preuzeti inicijativu, riješiti eventualno nastali konflikt te u interesu djece ostvariti uspješnu suradnju učenika, roditelja i djelatnika škole.

"Zašto djeca ne bi imala GLAS da nešto kažu? Da, i djeca bi trebala govoriti našoj vlasti"
Robert, 13 g.
"Svako dijete ima pravo na svoje ime. A odrasli nekad zovu djecu sa <<EJ TI!>>"
M., 11 g.
"Da sam ja predsjednik svijeta, uništila bih sve šibe i kajševe kojima se tuku djeca."
Anita, 7 g.
"Vi kada dođete doma s posla: isključite mobitele i igrajte se s nama."
Josip, 11 g.
"Odrasli trebaju biti smireniji i manje živčani..."
Marta, 11 g.
"Želim da se zabrani proizvodnja svih vrsta bomba, jer će djeca ostati bez noga."
Stjepan, 8 g.
"Željela bi da nam odrasli naprave dječje igralište u našem selu."
Antonia, 10 g.
"Imam pravo igrati se!"
Ilzana, 7 g.